RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 9:31:42 - zemědělec

členství EU

Nemyslíte, že nám v EU akorát škodí, že jsme jeden z nejmenších členských států a vůbec nejsme schopni se na zásadních otázkách shodnout? Nebo je to normální v porovnání s ostatními členskými státy? A ještě jedna otázka na závěr, co říkáte na rozhodnutí ÚS, který pro eurovolby doporučil zrušit pětiprocentní uzavírací klauzuli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2014 16:45:07 - RNDr. Luděk Niedermayer
 V Unii není velkých států, jsou tam státy střední, malé a něco mezi nimi. A to jsem asi i my. Vliv malých zemí na Unii je nesrovnatelně větší, než jaký by odpovídal jejích politické i ekonomické síle. Jde jen o to ho umět využít. Vědět co a proč chceme a hledat cesty - tedy spojence, k prosazení těchto cílů. Otázek, ve kterých by se náš zájem dramaticky lišil od jiných zemí je podle mne minimum.

Alternativa, kdybychom byli mimo EU by pro nás byla velmi nevýhodná. Evropa je náš přirozený silný obchodní partner a náš vliv na její vývoj, ekonomický i politický, by byl prakticky nulový.

Na 5% hranici silný názor nemám. Je ale jasné, že tímto vývojem si v Evropě utržíme asi pořádnou ostudu