Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 13:52:21 - Miloš Krab

mandát

Skutečně můžete přijít o mandát? Na kolik je rozhodnutí ÚS pro zákonodárce závazné, a kdyby se vztahovala už na uplynulé volby, neměly by být znovu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2014 21:49:50 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den, pane Krabe,děkuji za dotaz.
Osobně nejsem právník, ale vzhledem k neobvyklému postupu NSS, který namísto odmítnutí žaloby a umožnění malým stranám podání ústavní stížnosti, se začal aktivisticky do celého procesu montovat. Velmi zajímavý je jeden z bodů, které uvádí jako důvod svého postupu k platnosti mandátu, cituji:
Teze o legitimitě mandátu získaného podle platného ustanovení zákona o volbáchdo Evropského parlamentu se hroutí v případě, že samo ustanovení tohoto zákona jev rozporu s ústavním pořádkem. Nepochybně neexistuje základní právo na přístupk veřejným a voleným funkcím na základě protiústavního zákona. Případné negativnídopady do právních poměrů kandidátů zvolených na základě protiústavního zákona,resp. do poměrů Evropského parlamentu (otázky platu a funkčních požitků, platnostirozhodnutí, na nichž se v mezidobí podíleli) lze případně řešit vážením účinkůderogačního nálezu (srov. analogicky postup Ústavního soudu v nálezu sp. zn.Pl. ÚS 17/06 ze dne 12. prosince 2006, N 222/43 SbNU 457, bod 71), v každém případěnemohou zabránit tomu, aby volební soud naplnil kompetenci, kterou mu zákon svěřuje,tj. rozhodnout o platnosti, resp. neplatnosti volby kandidáta a v posléze uvedenémpřípadě vyslovit, že byl zvolen někdo jiný.
Krásný den přeje Tomáš Zdechovský