RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2014 16:54:01 - občanka ČR

rozdělení EU

Mluvíte o rozdělení EU. Jeden čas se hovořilo i o rozdělení zemí EU na slabé a silné. Jak se na to díváte vy? k čemu by to vedlo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2014 14:24:36 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Těch “dělení” uvnitř EU je hodně. Ekonomicky v posledních letech je patrný rozdíl mezi relativně prosperujícím severem a slabým jihem. Také rozdíly mezi chudšími zeměmi (dostávajících od ostatních kohezní fondy) a bohatými jsou v různých otázkách patrné.Nejpatrnější však začíná být dělení mezi členy eurozóny a nečleny. Přičemž postupně se z řady nečlenů stávají členové (např. celé pobaltí od příštího roku). Členové eurozóny cítí vyšší odpovědnost za fungování EU v řadě ohledů a často přistupují na místo snahy dohodnout kompromisy s ostatními (mnohdy zejména kvůli postoji Britů až nemožné) k řešeném platným jen pro eurozónu. Toto je podstatný trend a obývám se, že po nás pobyt v druhém klubu nepřinese mnoho dobrého.Z hlediska možného rozpadu EU nebo eurozóny mám již léta názor, že k tomu by dojít nemělo, neboť by to bylo špatně, a také k tomu nedojde. Výjimkou je pozice UK. Zde si jen těžko troufám odhadnout, jak to dopadne, i když i pro Brity je myslím pobyt v Unii jasně žádoucí z mnoha ohledů.