ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.07.2014 9:06:31 - petrforbersky@seznam.cz

vzdělávání lékařů

,,A třeba se i mou zásluhou stihne dořešit i v současné době špatný systém vzdělávání lékařů, který je jeden z důvodů toho, že na řadě míst a v řadě oborů chybí lékaři.“ Můžete být konkrétnější? Mě také přijde, že nároky na výkon lékařské profese jsou jednak moc vysoké a hlavně se mění řadě studentů i během studia, což je může od dokončení odradit.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2014 14:36:53 - MUDr. Igor Nykl

Současný systém vzdělávání lékařů přinesl absolventům lékařských fakult v rámci dalšího vzdělávání příliš mnoho komplikací v jejich dalším profesním růstu, kdy jsou nuceni trávit několit let v fakultních nemocnicích často odloučeni od domova, za nepřiměřený plat atd. Přitom správné by bylo, aby měli možnost pracovat a specializovat se tam, kde třeba v budoucnu již chtějí trvale zakotvit -tedy např. v nějaké městské či krajské nemocnici a do fakultních nemocnic by jeli jen na nějaké krátké stáže v rámci nějakého superspecializačního pobytu. V daných menších nemocnicích by tímto bylo možno např. i lépe pokrýt služby čili přesčasovou práci. Určitě nešťastným fenoménem současného vzdělávání je přílišné množství specializačních oborů. Mnoho z tohoto uvedeného vede u mladých lékařů k odchodům do ciziny. A toto vše by mohla zlepšit současným ministerstvem připravovaná nová legislativa o vzdělávání.