MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.07.2014 16:16:53 - mirekL.

zákaz kouření

Pane doktore, poslanče, nevím, co je vám bližší. Podporujete úplný zákaz kouření v restauracích? A kam jdou peníze z daní za alkohol a tabák? Jdou prioritně od zdravotnictví? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.07.2014 11:05:51 - MUDr. Jiří Štětina

Pro mě to je velmi jednoduché a kdybych měl být hodně stručný, stačily by dvě holé věty: Úplný zákaz v restauracích. Peníze z tabáku účelově do zdravotnictví nejdou!

Ale nyní vážně a obšírněji. Sám jsem byl kuřákem také, ale naučila mě to společnost, přesněji kolegové, studenti, na koleji. Pokud jsem bydlel na privátu, nekouřil jsem. Kuřákem jsem byl od roku 1961 do 3.5.1975, kdy jsem ve vteřině přestal kouřit. Měl jsem drobný úraz z kopané (naštípnuté žebro) a nechal jsem si udělat rtg. hrudníku. Tenkrát se dával snímek pacientovi, který ještě s mokrým rtg., šel k chirurgovi. Sám jsem tam viděl nějaký ošklivý stín a tak jsem šel za odborníkem, který na moji otázku: „Co tam, Jirko, vidíš? Odpověděl: „To je rakovina“!  Když jsem mu řekl, že to je můj snímek, oběma to zatřáslo. Doporučil mně ještě, nechat si  udělat tzv. hloubkové rtg.  Bylo mně 34 let, doma – krásná manželka,  tři děti, poslední syn měl 3 měsíce a vše mně bylo jasné. Potvrdí-li se diagnóza, zemřu, pokud nikoliv, okamžitě přestávám kouřit! Za další tři dny se kolega rentgenolog divil, proč jdu na rtg., že tam nic nevidí a tak jsem měl štěstí a lékařské konzilium mělo o čem diskutovat, jak k tomu došlo.

Tento svůj příběh jsem mnohokrát vyprávěl ve společnosti,  při přednáškách s poznámkou, že každý kuřák, pokud mu „teče do bot“, přestane kouřit. Bohužel, jsou mezi námi lidé, kteří mají těžká onemocnění, a nemusí to být právě rakovina plic, ale např. ischemická nemoc srdeční, ateroskleróza, chronický, kuřácký, zánět plic, atd., ale kouří dále. Kouření je toxikománie, která ničí jedince a otravuje společnost a kazí ovzduší kolem. A právě nejhorší to je v restauracích. Je třeba důrazně připomenout, že tzv. pasivní kouření, je ještě horší než být aktivním kuřákem. Proto jsem zcela jednoznačně pro absolutní zákaz kouření ve veřejných místnostech, obecně a bez výjimky. Argumenty, že je tímto způsobem ohrožováno právo a občanské svobody, neberu a důrazně protestuji. Proč má občan, který nekouří, dýchat zamořené ovzduší cigaretami a být tím, výše zmíněným pasivním kuřákem?    

A nyní k těm penězům do zdravotnictví z kouření. Všichni víme, že kouření je příčinou mnoha vážných, dokonce smrtelných, onemocnění. Léčba těchto chorob je nákladná a dlouhá a tyto peníze bychom mohli použít při léčbě jiných nemocí, které si nepůsobíme sami, svojí bezohledností. Proč tomu tak není? Tabákový průmysl je velký byznys a lobby. Výrobci cigaret v celém světě sponzorují, kde co, ale hlavně politické strany, které jim zase na oplátku vytvoří „velmi příjemné klima pro podnikání“. Jedna z našich, bývalých největších, politických stran byla a je sponzorována významnou tabákovou společností a právě kvůli této skutečnosti, se ani v této straně nedokázali významní představitelé domluvit – zákaz kouření je věc potřebná pro zdraví občana i celé společnosti. Velmi si vážím, bývalého kolegy Borise Šťastného, který prosazoval úplný zákaz kouření i využití daňových výnosů z tabáku pro zdravotnictví, ale bez úspěchu! Rád bych věřil tomu, že tentokrát, konečně, k zákazu kouření v restauracích bude, jak se říká, politická vůle a co nejdříve budeme chodit do restaurací a společnosti obecně s vírou, že tam nebudeme muset „čuchat ta svinstva“ a kazit si zdraví. Jiný názor na kouření nemám, i když mám mnoho kamarádů, známých a kolegů, kteří „hulí, jak fabriky“ a kteří mě za to nebudou mít rádi. Jiná cesta opravdu není a kuřáci to musí pochopit, pokud možno, co nejdříve.