Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2014 12:31:38 - občanka ČR

přímá volba

Jaké konkrétní pravomoci chcete přenést na městské části a proč? A ještě by mě zajímalo, jak se stavíte k přímé volbě starostů.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.08.2014 10:47:11 - Zbyněk Passer
 Na městské části chceme převést co nejvíce pravomocí, které se přímo týkají rozhodování o konkrétních městských částech. To jsou například opravy, údržba, ale i investice. Věříme totiž, že čím více je rozhodování blíže občanům, tím je pod jejich větší kontrolou, je spravedlivější, ale také efektivnější.

Naše hnutí sice prosazuje přenos více investičních prostředků a pravomocí na městské části, ale přímou volbu starostů vnímáme čistě jako populistický krok, který líbivě zní, ale reálně je těžko aplikovatelný. Odborné studie na dokazují, že přímá volba starostů by mohla fungovat maximálně v obcích do cca 1 500 obyvatel, tedy obcích bez rady. U větších obcí, a platí to tedy i pro všechny městské části v Praze, je problémových několik aspektů, ale exemplárně můžeme jmenovat jeden zásadní:

Pokud by lidé zvolili např. oblíbeného občana přímo jako starostu, ale současně by z pohledu stran/hnutí vyhrálo uskupení, z kterého starosta není, a to se stát může, mohlo by to celou obec paralyzovat. Současný systém volby na samosprávné úrovni je podle nás zcela dostačující - není třeba vymýšlet nesystémová opatření jen proto, že to dobře zní. Když dnes jdete k volbám, víte, koho daná strana/hnutí nominovala na starostu/primátora, je to lídr kandidátky, a s tím také volíte.

Samozřejmě, můžete namítnout, a z Prahy tyto případy známe, kdy jako lídr kandidoval člověk, který se poté starostou/primátorem nestal a byl buď odstaven, nebo se sám stáhl. Klasickým příkladem v minulých volbách do ZHMP je Zdeněk Tůma. Toto je však věc, kterou musí voliči svobodně a sami za sebe posoudit v dalších volbách.