RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2014 9:46:22 - grunlich

Úmluvě EU proti korupci

Proč vlastně ČR nepřistoupila k Úmluvě EU proti korupci? Tehdy jste politik nebyl, co budete chtít pro omezení korupce udělat nyní? a co si myslíte o zmíněné Úmluvě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.08.2014 10:05:45 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Bohužel, o úmluvě nemám informace.Jinak, vysoká transparence a jasná, srozumitelná a co nejvíce stabilní pravidla spolu se zveřejňováním co nejvíce údajů o zakázkách (kde není jasný důvod proti tomu) jsou podle mne dobrou cestou. A já věřím, že se i situace u nás postupně zlepšuje. Z úrovně EP je přímý vliv na toto v ČR jen velmi omezený, ale v domácích debatách se pokusím jasně a srozumitelně prezentovat tyto principy. Mimo jiné, již delší dobu jsme členem skupiny hodnotící dopady nové legislativy (tak zvaný proces RIA) v rámci legislativní rady vlády, a toto je jedna z otázek, která by v rámci hodnocení měla být jasně zohledněna. A o to se ve svých stanoviscích snažím.  Jinak, nic není ale s to nahradit kompetenci a profesionalitu státních zaměstnanců, kteří o zakázkách rozhodují. Špatné, nekvalitní zadání, nesmyslné poptávky a podobně působí nakonec stejné škody jako korupce a mnohdy je toto jednání od korupce těžko odlišitelné.