MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2014 12:01:26 - Emili

Jaké řešení navrhujete?

Svoboda z ODS se chce zabývat domácími porody. Chce, aby u nich musel být lékař. Já si to nedokážu představit v praxi. Co vy? A jak se k tomuto problému staví vaše strana?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.08.2014 12:37:02 - MUDr. Jiří Štětina
Doc Svobodu znám jako velmi dobrého a zkušeného gynekologa a porodníka. Soukromě jsme se spolu bavili a domácím porodech a máme naprosto stejný názor. Porod patří do nemocnice, což odborně dokazují studie odborníků nejenom porodníků, ale zejména anesteziologů a intenzivistů. Porod sám o sobě jistě není odborný problém, ale některé porodní krvácení je život ohrožující až smrtelné. Mohl bych doložit velký počet kazuistik, včetně ruptury děložní, při které žena vykrvácí do 3 – 4 minut a ani lékař v bytě proti tomu nic neudělá, protože nemá k dispozici  operační sál. A tím se vlastně dostávám k vlastní odpovědi. Ani lékař – porodník v bytě není nic platný o porodní asistentce ani nemluvím. Myslím, že ani pan docent není jiného názoru a zřejmě šlo o špatnou interpretaci. Patrně měl na mysli tzv. „porodní domy“ v nemocnicích, kde porod skutečně vede asistentka, ale při jakékoliv komplikaci má k dispozici celý komplement.  

Já názor na domácí porody nezměním a mohu přeposlat odpovědi na agresivní dotazy některých pisatelek. Je to pouze byznys, žádná odbornost a lepší kvalita zdravotních služeb. Je vidět, že porodní asistentky stále vedou svoji demagogickou kampaň. Pokud jde o názor Hnutí Úsvit, tento problém jsme neřešili a nikdo, zatím, nepřišel s názorem, že domácí porody jsou kvalitnější a lepší.

S pozdravem

Jiří Štětina