Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2014 15:51:21 - novákk

církevní restituce

Proč z církevních restitucí budou těžit všechny církve, i ty co předtím neexistovaly? A když jste expertka na církve, prozradíte nám, jak jste přišli na částku, která má být církvím vyplacena?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.09.2014 10:53:18 - Mgr. Nina Nováková

Vážený pane Nováku,

Vaše první otázka je velmi důležitá. Podíl na částečném majetkovém narovnání budou mít skutečně i církve, které v době zabírání církevního majetku neexistovaly.

Velmi důležité je:

V okamžiku, kdy zákon vešel v platnost, zmizí postupně režim, podle něhož stát financuje platy kněží a další subjekty, které by se do tohoto systému dostaly v roce 2014, již do něho vstoupit nemohou.

Vytvořila se definitivní tečka způsobu, který nastavil komunistický režim. Vyplacením finanční náhrady církvím, kterým nic nebylo vzato, protože v rozhodujícím období mezi rokem 1948-1991 neexistovaly, nedojde k navýšení celkové částky. Všech 17 církví a náboženských společností se vzájemně dohodlo o poměru, v jakém bude rozdělena částka 59 miliard (během 30 let). Je to umožněno tím, že církev římskokatolická se vzdá velké části peněz, které by jí připadly, ve prospěch všech církví dalších.

K druhé otázce: církevní majetek byl oceněn v roce 2007 ( byla použita průměrná cena za Českou republiku, zvlášť u lesní a zemědělské půdy( výpočet byl ještě kontrolován nezávislou společností Ernst a Young). Ocenění bylo znovu potvrzeno v roce 2011 vládní komisí (napříč stranami), byl zapojen i zástupce Kanceláře prezidenta republiky.

Srdečně Vás zdraví a všechno dobré přeje Nina Nováková