Tomáš Jarolím

Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.09.2014 14:24:38 - RP

islám

Váš článek na mě působí tak, jako byste problém s muslimy zlehčoval. Myslíte si, že jejich ideologie islámu není pro nás hrozbou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.09.2014 7:37:19 - Tomáš Jarolím

Popravdě nevím jaký článek. ale to nevadí :-). Není v mé povaze témata zbytečně zlehčovat, ale ani dramatizovat situaci. Zlehčování i dramatizace  se povětšinou děje pro neznalost problému. Obojí většinou používají lidé, kteří nemají žádné řešení problému. To prvé na začátku a to druhé na konci.
Co je to vlastně ideologie islámu? Četl jsem Korán, ale jako pravoslavný duchovní vím, že číst Bibli neznamená být křesťanem. Proto bych nedoporučoval Evropanům stavět se do pozice znalce a problém bych nehledal v knihách, ale v lidech. Stejným pohledem by totiž každý islamista mohl říct "četl jsem Bibli, je to problém" Také v ní je mnoho toho, co by se dalo nazvat návodem k agresi. Smysl knih někdy prostě zamlžují věky od doby, kdy autor myšlenky a příběh prožíval a také změna prostředí, která ovlivňuje čtenáře.
To, co je pro nás problémem islámu, je možná více problémem jiného etnika, kultury, životního prostředí a vzájemného nepochopení. Rozumějte, tím chci říct, že právě tato rozdílnost arabského světa a Arabů je daleko větším problémem, než islám sám. Tam hledám problém, v mentalitě jiné kultury. Nicméně nepochopení vytváří zase jen nepochopení a manipulace další manipulaci.
To se ukázalo třeba v Teplicích právě s problematikou arabských hostů. Nikoliv lidí islámu, ale prostě lidí z jiné kultury a prostředí. A na začátku problému byl právě onen zlehčující stav z vedení magistrátu, od primátora Kubery a u konce je to naopak ona cílená dramatizace problému. Strašení a nahánění volebních bodů. Výsledkem je manipulace, v níž je Kubera mistr nad mistry na straně jedné, a xenofobie, nenávist a strach u obyvatel města na straně druhé.
Kubera několik let vyloženě kašlal na viditelné a přicházející problémy s arabskou klientelou. Nebral to vážně. Město bylo proto totálně nepřipravené. A letos přišel nápor a kolaps. Bordel po Arabech v parku, porušování nočního klidu a mnoha jiných nařízení a předpisů. Zdrojem však není islám, ale jiná mentalita. Jiný zvyk lidí, kteří doma prostě všechno hodí na zem a někdo to po nich všechno uklidí. Povětšinou jejich sluhové z Evropy a Asie. Právě toto vyvolalo nevoli občanů města, nikoliv šátky na ženské hlavě. Ty chodí přece po našem městě již více jak deset let. A reakce vedení magistrátu k problému? Pokud pominu počáteční zlehčování a opožděná dílčí řešení (až ke konci sezóny), tak se povedlo jen vyvolat paniku a odvést pozornost. Hurá... Vydáme vyhlášku o zákazu nošení šátků arabských žen. To je řešení?
Stalo se tak, na mimořádném zastupitelstvu města. Mimořádně svolaném ne pro tento problém, ale pro řešení hazardu podotýkám. Jenomže málokdo ví, že oba body o hazardu a přijetí vyhlášky se Kuberovo ODS nehodily do krámu a tak je ani nepustila do programu a smetla je ze stolu. A k čemu tedy odvést pozornost, jak zamlžit? Při samotném zasedání zastupitelstva, narychlo doplnil program (když už tam žádný jiný bod nebyl) o informaci o nově přijatých opatřeních k problému s arabskou klientelou. A pak jedna mladá zastupitelka z řad ODS vystoupila s oním nesmyslným návrhem na zákaz nošení šátků arabský turistek a bylo mediální téma jako hrom a po referendu o hazardu ani slechu. Paradoxně to navrhla žena, která byla několik let provdaná za manžela z  onoho "exotického východu". A já se ptám, co tento návrh vlastně vůbec řeší? Nic!
Vadí snad Tepličanům potkávat na ulici arabskou ženu v šátku a nebo nám vadí bordel, který po sobě Arabové nechávají po městě a v parcích? Nevadí nám víc nedodržování zákonů a vyhlášek, než pokrývka hlavy u žen? V tomto případě tedy ten, kdo problém neřešením přivodil (tedy vedení města) najednou přináší řešení. Nesmyslné a kontraproduktivní. To také okamžitě vzkázalo ministerstvo vnitra. Hrajeme si najednou na zemi plnou arabských imigrantů, ale jsme jen malé lázeňské město s arabskou klientelou.
Ano, klientelou, po které by mělo být jednoznačně, právě od zodpovědných orgánů, požadováno, aby dodržovala naše pravidla a chovala se tak, jak je zvykem v našich krajích a podle naší kultury, nikoliv obráceně. A pokud jim to vadí, pak si mohou vybrat jinou lázeňskou a turistickou destinaci. Vedení města však nemělo zaspat řešení problému a zejména prosazování pořádku a zákona, včetně tvrdých a nepopulárních opatření proti každému, kdo je bude porušovat. Ode všech. Co, ale očekávat od města, které ani nevybírá lázeňský poplatek a tak nemá ani přehled o počtu návštěvníků města a lázní.
A všeobecně k islámu a střetu s Evropou a naší kulturou? Vytváříme nad tímto tématem jen zbytečný strach a obavy. Myslím, že někdy cíleně. Kdo to dělá a proč? To je na dlouhou diskusi o podstatě člověka, politiků a médií. Jenomže strach a odpor je v nás v jednotlivcích, nikoliv ve společnosti. Já se tedy islámu nebojím. Já se obávám jen manipulátorů a lumpenproletariátu, který všechno řeší klackem a hlavně "osvíceného" vůdce, který se postaví do jejich čela. To už tu bylo několikrát.