Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.09.2014 9:37:45 - michaelapusakova

Co vy na to jako zákonodárce, lékař a člen výboru pro zdravotnictví?

Anna Šabatová navrhuje, aby měly zdravotní pojišťovny právo na přístup k osobním údajům o partnerech a rodinných příslušnících svých klientů, například kde bydlí Vaši rodiče či osoby blízké.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2014 12:12:10 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
 Není možné, aby zdravotní pojišťovny měly přístup k osobním údajům vůbec. Mají však již dnes řadu osobních zdravotních údajů, ale nesmí jich zneužít. Např. vědí, kdo má pozitivní HIV test a kdo ne, kdo má závažnou formu rakoviny a kdo méně závažnou. Mají prostě údajů celou řadu a v podstatě jen trneme, zda se objeví tyto údaje někde , kde nechceme. Např. u různých smluvních vztahů od pracovního poměru počínaje až po životní nebo úrazovou pojistku. Jsme v období plném informací a přístup k nim je stále snadnější a to platí i o zdravotních záznamech. Přístup k nim může člověka poškodit, proto je třeba pamatovat i na pojistky, jak se k nim dostat. Třeba opět smluvním vztahem s pojišťovnami.