Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.06.2011 21:49:06 - mira.s

Povinnost zachovat kvalitu pitné vody

Četl jsem o dotacích na výměnu olověných trubek pro majitele starších domů, znamená to, že všechny olověné trubky budou muset být povinně vyměněny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2011 11:12:35 - Ministerstvo pro místní rozvoj

Výměna olověných trubek se odvíjí od povinnosti zachovat kvalitu pitné vody. Starší rozvody mohou, ale také nemusí uvolňovat do pitné vody nepřípustné množství olova (uvádí se v  μg/l ). Jeho množství je dáno stářím  a opotřebením jednotlivých vrstev potrubí. Je nutno zjistit z odebraných vzorků v akreditované laboratoři příslušné hodnoty olova ve vodě a pokud dojde k překročení maximální povolené hodnoty 10 μg/l (od roku 2013 závazné), rozhodnout se o dalším postupu. Například tedy přistoupit k výměně domovního rozvodu. Podrobnosti týkající se limitů stanoví vyhláška ministerstva zemědělství ( Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb.).

Dotační program MMR v podobě finančního příspěvku majitelům domů s takovými problémovými rozvody se vyhlašuje na webu MMR. Nyní je aktuální 2. letošní výzva s termínem podání žádostí do 29. července 2011.  Dotace se poskytuje do výše 10 tis Kč na jeden byt.  Podrobnosti odběru vzorku, adresáře akreditovaných laboratoří a další podrobnosti k poskytování dotací lze nalézt na webu MMR: http://www.mmr.cz/Bytova-politika/Programy-Dotace/Programy-podpory-bydleni/Programy-podpory-bydleni-pro-rok-2011/Podprogram-Podpora-oprav-domovnich-olovenych-rozvo.