Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2011 6:25:06 - jiroh

Re: Zákon

Pane ministře kdy byste chtěl předložit návrh zákona o Šumavě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2012 14:52:52 - Mgr. Tomáš Chalupa

Dobrý den,

Kulaté stoly, u kterých jsem se nad návrhem tohoto zákona v průběhu celého loňského roku pravidelně potkával se zástupci krajů, starostů, vědecké obce, předsedy obou parlamentních Výborů pro životní prostředí a zástupci ekologických sdružení Zachraňme Šumavu, ŠumavaPro a Rady Národního parku Šumava v polovině ledna skončil. Návrh zákona tak poputuje do konce měsíce do legislativního procesu. Naše snaha byla prosadit maximum možného a přijetí rozumných kompromisů. Nikdo z neodešel z jednání plně spokojen.  

Finální návrh Ministerstva životního prostředí počítá s celkovou rozlohou první zóny parku 26,53 % (22,08 % bezzásahová zóna + 4,46 % dočasně zásahových zón) a dalšími 8,49 procenty zóny IIa, která by se na převod do první zóny připravovala. Rozloha první zóny národního parku Šumava spolu s rozlohou zóny IIa by tak dosáhla 35 %, což je historicky nejvyšší rozloha první zóny Národního parku Šumava, které se kdy podařilo dojednat. 35 % rozlohy parku v praxi představuje plochu téměř 24 tisíc hektarů. Tato rozloha je větší než celková velikost sousedního národního parku Bavorský les. Návrh také počítá s velikostí zóny IIb 59,87 % a s 5,12 procenty pro třetí zónu.   

 Nemohl jsem souhlasit s původním požadavkem obcí na vyčlenění první zóny v národním parku 15,95 procenty a na stavbu lanové dráhy. Svoje konečné rozhodnutí začlenit do zákona stavbu koridoru a s ním spojené evakuační trasy jsem nakonec podmínil výrazným navýšením plochy první zóny, a to až na konečných 26,53 % první zóny a dalšími 8,49 procenty zóny IIa. S touto podmínkou obce souhlasily, lanová dráha by měla propojit českou stranu s rakouským zimním areálem Hochficht. Úzký koridor by měl mít velikost 13,7 ha a měl by být vyčleněn z území národního parku. Zonace kolem něj ale zůstane zachována tak, aby bylo vyloučeno jeho rozšíření ke stavebním účelům.  

Přijatelná je pro mě otázka lanovky, jedině lanovky jako prostředku k dopravě. Je pro mě nepřijatelný tzv. „efekt sněhové koule“, kdy se na povolení stavby koridoru nabalí lyžařský areál a podobně. Lanovka navíc pomůže významně omezit silniční dopravu z Přední Zvonkové do lyžařského areálu Hochficht. Během lyžařské sezony touto lokalitou, která se nachází v 1. zóně národního parku, projede několik desítek tisíc aut.

S úctou

Tomáš Chalupa