MUDr. Vít Němeček, MBA

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2011 18:15:47 - jenda renč

Tato částka je důležitá

Pane poslanče, jak se projeví v praxi, třeba u Vás v nemocnici zvýšení poplatků za lůžko? Je to skutečně tak významný přínos? díky renč

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.06.2011 12:07:52 - MUDr. Vít Němeček, MBA
 Vážený pane Renči,

zvýšení poplatku za lůžkoden z 60 na 100 Kč denně znamená pro naši nemocnici navýšení tržeb asi o 3,5 mil. Kč ročně. Odečíst se musejí neplatiči (asi 4%), a pacienti v hmotné nouzi, kteří tyto poplatky nehradí (do 1%) . Tyto cca 3,5 mil. Kč znamená asi 0,5% celkových tržeb naší nemocnice, je to tedy částka důležitá.
   Podle mého názoru není úplně šťastné, že se poplatky ve zdravotnictví jmenují regulační. Zejména poplatek za lůžkoden v nemocnici má sloužit k úhradě tzv. hotelových služeb, které si doma každý platí ze svého (strava, nápoje, praní atd.). Myslím si, že neexistuje žádný důvod pro to, aby byly tyto služby hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Jen pro informaci – cena stravovací jednotky (náklady na jídlo a nápoje pro jednoho pacienta za jeden den včetně režijních nákladů) se v naší nemocnic pohybují kolem 145,- Kč.
  Rozumím tomu, že řada lidí nesouhlasí s navyšováním těchto plateb a že mají obavy o udržení své stávající životní úrovně. Na druhé straně je ve hře finanční stabilita zdravotnického systému. Vedle změn v lékové politice, ve struktuře zdravotnických zařízení, v úhradách péče, v efektivitě nákupu investic musíme přikročit k určitému navýšení spoluúčasti našich pacientů na financování zdravotnictví. Ze stávajících cca 17% by se tato spoluúčast během několika let měla navýšit mírně nad 20% - přitom bude stále výrazně pod průměrem srovnatelných evropských zemí. Mimo to, větší část zmiňované spoluúčasti je vynaložena na tzv. zbytnou péči, která nemá medicínské opodstatnění a kterou pacienti vyžadují a kupují si ji nad rámec nutné péče o své zdraví (výkony plastické chirurgie, nadstandardní stomatologické výkony, multivitaminy a podpůrné léky se sporným efektem atd.). Pouze menší část spoluúčasti se týká indikované, tedy nutné péče - a sem patří i poplatky.
S pozdravem
MUDr. Vít Němeček, MBA