Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2014 11:42:16 - marieL.

Co vy na to? Děkuji

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Senator-Veleba-V-Ceske-republice-panuje-cenova-dzungle-u-leku-336582

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.10.2014 16:15:56 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Tvrzení, že v ČR panuje cenová džungle u  léků, je pravdivé. Do této džungle navíc každou chvilku vpadne nový „tygr“, a tím je v současné době brzké zrušení poplatků za recept ( dříve za jednotlivou položku na receptu). Přitom některé lékárny tento poplatek nevybíraly, jiné ano. Proto se pan ministr Němeček rozhodnul pouze o mírnou kompenzaci tohoto „hrozícího“ úbytku ze zisku té které lékárny.

Když vezmeme v úvahu, že před sametovou revolucí jsme vystačili s cca 700 lékárnami a nyní jich je kolem 2 500, pak se nedivme, že se perou o zákazníka….Navíc jsme jedinou „postkomunistickou“ zemí, která má zaregistrováno přes 10 000 preparátů !!! Většina lékáren je v soukromých rukou a nedá se jim nic nařizovat, leda vymezovat mantinely pomocí zákonů. Podobně je to i s regulací jejich počtu a umístění. Česká lékárenská komora prý do toho nikomu nesmí zasahovat – prostě řeší to trh !!!

Trh však do zdravotnictví, dle mého soudu a dlouhodobých zkušeností lékařky, vůbec nepatří ! Důchodce, který má limitovaný příjem, by neměl dojít k dilematu, zda vstoupit do lékárny a na předpis lékaře přijmout za těžké peníze léky, anebo zda má raději jít do vedlejší samoobsluhy a tam si koupit jídlo ! Momentální největší tělesnou potíží je totiž HLAD. Takže nákladně pořízená diagnóza nemá adekvátní léčbu ! Trpí tedy nemocný a následně i zdravotní pojišťovna…Efekt nulový až mínusový…

Jinou otázkou je tzv. polypragmazie, kdy je nemocný tzv. léčen mnoha preparáty. Pokud užívá maximálně 5-6 druhů léků, pak lze skutečně hovořit o léčbě. Pokud jich užívá více, nastupuje až otrava, nemocný je ohrožen kumulací nežádoucích účinků a hrozí i smrt ! Ta je na čtvrtém místě v pořadí příčin smrti v mezinárodní statistice.

Vydávám tedy Zdravotní průkaz, kde má nemocný zapsané všechny momentálně užívané léky, a tento přehled dává k nahlédnutí každému lékaři při návštěvě jeho ordinace. Lékař pak musí zvážit, zda užívané léky nemohou být příčinou potíží pacienta, anebo zvažuje, zda jejich momentální kombinace není zdraví či životu nebezpečná !!! Nošení tohoto průkazu je dobrovolné a je užitečné hlavně u seniorů, kteří zpravidla nějaký lék pro chronické potíže užívají.

Děti podobný průkaz dostávají hned v porodnici…

Tento jednoduchý systém, byť ve století elektronické komunikace, znamená i úsporu prostředků z veřejného zdravotního pojištění, a to zhruba celá třetina nákladů na léky bývá ušetřena !!!

Tomuto záměru měl sloužit systém IZIP, ale později sloužil spíše individuálnímu nebo skupinovému zájmu  některých…..Bez dokonalého zesíťování všech zdravotnických zařízení, včetně ambulancí, nelze tento systém spustit. A navíc – hrozí únik choulostivých osobních údajů, takže příslušný úřad toto v nejbližších letech nepřipustí….Papír je papír ! a navíc v majetku samotného nemocného, něco jako občanský průkaz ! Ostatně – na stole máme zpravidla papírový kalendář či diář a stačí jen mrknutí okem, abychom věděli mnohé…

Milada Emmerová                                                      www.milada-emmerova.cz