MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.10.2014 16:09:05 - Ježková

záchranky

Vy upozorňujete na problém s umísťováním pacientů ze záchranek, Ludvík z ČSSD zas považuje za největší problém Prahy nedostatek lékařů v záchrankách. Co o tom soudíte vy? Trochu mi to přijde, jak kdyby se před volbami řada problémů vytvářela uměle.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2014 12:59:39 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Dobrý den paní Ježková,

Určitě nejde o umělý problém nebo problém související s volbami, protože oba problémy, které zmiňujete, tj. nedostatek lékařů u ZZS a problémy s umísťováním pacientů od ZZS, existují desítky let. Pan ředitel Ludvík má pravdu, že je nedostatek lékařů kvalifikovaných a ochotných pracovat u záchranné služby. Tento nedostatek trvá také desítky let. Není to problém pouze v Praze, ale u všech ZZS v ČR. Poměr externistů a kmenových lékařů se liší u jednotlivých krajských ZZS. Někde to je více než 2/3 a nebýt externistů, tak by tamní ZZS nemohla ani fungovat. Všude je ale provoz zajištěn. V Praze nám nyní chybí 7 lékařů, ale není nijak narušen provoz a nemá to dopad na kvalitu a rozsah poskytované péče. Pouze nemůžeme zajistit všechny požadavky na zdravotnické asistence nebo pokrýt služby lékaře na operačním středisku, tzn. vše nad rámec povinných činností dle zákona o ZZS. Nedostatek lékařů pokrýváme z přesčasů lékařů. Pan Ludvík by se raději neměl vyjadřovat k činnosti ZZS, protože už opakovaně projevil hluboké neznalosti a poškodil nás. Stejně tak by se dalo demagogicky říci, že urgentní příjem v Motolské nemocnici nemůže fungovat bez zaměstnanců ZZS, kteří tam slouží. Nutno uvést, že v Praze dlouhodobě evidujeme, že pouze 18% případů je indikovaných (dle zákona a metodiky i zdravotního stavu postižených) pro výjezd lékaře ZZS. Zbývajících 82 % pacientů je indikováno pouze pro posádku RZP, tj. bez lékaře, kde jsou 2 záchranáři, tzn. že lékař tam není potřeba. Nijak problém s lékaři u ZZS nesouvisí s problémy nemocnic, které nejsou schopny nebo ochotny přijmout pacienty ve vážném stavu od ZZS. Po opakovaném zveřejnění problému a upozornění na tento pražský dlouholetý zlozvyk nemocnic nebo-li jejich personálu, došlo k výraznému zlepšení situace, což dokazuje, že se jednalo o řešitelný problém vinou lidského faktoru. Nyní zaznamenáváme pouze 1-2 případy odmítnutí za týden, tzn. že problém stále trvá, ale byl zásahem MZ výrazně potlačen.

Schwarz