Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.10.2014 8:46:58 - zitová

To, co se stalo ve Žďáru je strašné

Co nebo kdo zde podle vás selhal? A jaká opatření je podle vás obecně třeba přijmout, aby se to již neopakovalo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2014 16:52:12 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Je to tragédie, soustrast si zaslouží rodiny i spolužáci. Bezprostředně je důležité zklidnit situaci na místě, je velmi dobré, že na škole byla psychologická pomoc. Důležité je uklidnění situace, aby jedna osychopatka, kteral udělala, co udělala, nezpůsobila, že se jsko psychopati a paranoici nezačnou chovat na škole všichni.
Nevyřeší to ale populistické či hloupé výkřiky. Hranice pro posouzení agresivity, která si vyžaduje izolaci od společnosti, musejí na základě zákona a lékařských/psychiatrických/psychologických poznatků posuzovat odborníci - jistě i ex post vyšetření je nutné. V tomto případem se zdá, že se jednalo o druhý prakticky stejně provedený útok osiby podle všeho vyšinuté. Diagnóza ale patří odborníkům, nemohu si hrát na psychiatra-amatéra.

Varoval bych zejména před nadbíháním hlouposti výkřiky typu "víc kamer a víc čipů". V této tragédii by to dost zjevně ničemu nezabránilo, určitě by to nenahradilo třeba osobní přítomnost pedagogického dozoru u vchodu do školy či v prostoru šaten, který by snad mohl zasáhnout tak rychle, jak si to situace vyžadovala (a mzda pro pedagogický dohled na místě jsou určitě lépe vynaložené peníze než kamery, sledovací systémy a dozor sedící někde ve velíně školy u monitorů). 

Do školy také zjevně víc než jen dril na centralizované testy patří výchova ke všímavosti k dění kolem sebe, pomoci ostatním, reakci na nepředvídané situace. Technika, zákony nebo vězení neodstraní ze světa každé možné nebezpečí nebo všechny psychopaty. 

V této chvíli by však měly být naše myšlenky především u soucítění s rodinami zasaženými touto hrůzou. Vyšetření nechť ukáže, zda se jí dalo předejít, případně i to, kdo za ni nese vinu. Děti si ve škole zaslouží bezpečí a rodiny se musejí být schopné na tento úkol škol spolehnout.
Jiří Zlatuška