ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.06.2011 9:46:11 - Albrecht

Projekty Národní síť zdravých měst ČR, Zdravá města,Dobrá praxe

Pane poslanče, při nástupu do funkce jste se zmínil, že se chcete věnovat mimo jiné otázkám pomoci seniorům. Počet seniorů se zvyšuje, ale to, co nabízí jinde ve světě pravicová politika, totiž ocenění senoirů a možnost aktivního a důstojného stáří tady zjevně chybí. Je to tak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2011 12:16:13 - Jaroslav Eček
Vážený pane Albrechte,
děkuji Vám za otázku na aktuální téma. Dle mého názoru, máte zajisté pravdu, je na místě zabývat se otázkou seniorů, jejichž počet se významně zvyšuje. Nelze se však spoléhat jen na celoplošná státní opatření.
Mezigenerační soužití by mělo být posilováno především v každé jednotlivé rodině vedením dětí k úctě k prarodičům, dále pak samozřejmě ve školách. Otázce zdravého a aktivního stárnutí se věnuje mnoho organizací.
Právě minulý týden jsem se zúčastnil podnětného semináře v Senátu na toto téma, kde se představily nejen statistické výstupy , strategie Světové zdravotnické organizace , ale především příklady z praxe, které jsou velkým úspěchem po celé zemi. Starší generace není vždy jen skupina, která potřebuje opečovávat, je to individuální. Zřejmě největší strach mají senioři ze života bez lásky, v samotě.
Přínosné jsou beze sporu projekty Národní síť zdravých měst ČR,  Zdravá města - města přátelská seniorům, Dobrá praxe, ke které se připojilo již mnoho měst, obcí i regionů, z nichž nejúspěšnější je Chrudim, Tábor a Mladá Boleslav. Velký dík patří také občanským sdružením, za které jmenuji alespoň Život 90, zabývající se nezávislým životem seniorů v komunitě. Přeji Vám, ať jste plný zdraví a optimismu v jakémkoliv věku. Jaroslav Eček