Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2014 12:16:32 - goldaa

To mi hlava nebere.

Vážená paní docentko, jak to je s ohodnocováním profesí napříč profesemi placené státem? Do senátu byl předložen již PS schválen zákon o vojácích a... "To přeci není možné, aby pak mohli schválit odměňování a výhody jedné skupiny zaměstnanců (vojáků) nad jinými třeba i podobnými profesemi (policista, hasič, záchranář)?" Lékař, který se připravoval 6 let a dále se musí vzdělávat...atestovat atd. má nástupní plat cca 18 tisíc. To zdravotník/maturant s kurzem, ale voják (mimo třeba nasazení v misi, kde má další příplatky) má nástupní plat se vším všudy cca 30 tisíc korun (v míru a v republice). Není tady a v tom to zákoně napříč profesemi (i zbrojenými složkami- hasiči, záchranáři..) něco špatně? Neměl by dojít k narovnání? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.10.2014 14:03:56 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Vážený čtenáři, plně s Vámi souhlasím co se týče finančních odměn lékařům. Bohužel se zavedla praxe, že absolvent studia lékařské fakulty odchází do zahraničí a vůbec mu nezáleží na tom, jaké dopady to může mít na zdraví svých spoluobčanů. Měl by si i uvědomit, že vystudoval díky systému v ČR na vysoké škole  bez hrazení školného, resp.bezplatně. Že bez svých rodičů, které tady nechává  napospas, by studovat také nemohl. Jenže bezohlednost a cynismus shledáváme po 25 letech po sametové revoluci úplně všude, třeba na dálnici….. Je to všechno o morálce. Ale kde máme morální vzory pro naše mladé lidi ? Kde pěstujeme vlastenectví ?

Je pravdou, že po sametové revoluci měli „zelenou“ právníci a finančníci co do odměňování, což způsobilo ubývání entusiasmu u lékařů, po vpravdě náročném studiu a následné velmi odpovědné činnosti. Proč nebyl brán ohled na jejich platy ? Přece nemohou souviset s tím, jaký byl nastolen nevyhovující systém ve financování zdravotnictví ! A právě platy zdravotníků  z veřejného zdravotního pojištění  pocházejí. Jestliže jsou zdravotní pojišťovny často na dně s financemi, musí se dát přednost platbám za  zdravotní péči. Jinými slovy zdravotníci většinou „ostrouhají“…

Nemohu hovořit o všech, ale hasiče považuji za velmi rizikovou profesní skupinu, která by měla  být náležitě oceněna. Jejich práce nese vysoké riziko nejen úrazu, ale i opakovaných nebezpečných otrav z hořících materiálů.

S profesionalizací armády a s členstvím v NATO došlo k zavedení jiných pravidel. Osobně bych byla pro, aby se obnovila vojenská prezenční služba alespoň na délku jednoho roku. Chlapci by se naučili pořádku, poznali by i jisté nepřízně, a tak by se v civilním životě radovali z toho, kde nacházejí něco lepšího, měli by srovnání….Tím však nedopovídám na vaši otázku zcela přesně. Spíše bych způsobila  zvýšení financí ze státního rozpočtu pro potřeby armády. Ale vždy má mít přednost věcné zadání čehokoliv a teprve poté volit účelné a neplýtvavé financování.