Ing. Adolf Beznoska

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.11.2014 14:27:17 - pony123

II. pilíř duchové reformy

Spousta i nezávislých ekonomů a nejen nich kritizuje II. pilíř duchové reformy od počátku, nezamysleli jste se sami nad tím, jej změnit? I vzhledem k tomu, kolik se do něj přihlásilo lidí, myslíte, že by měl do budoucna na řešení problémů nějaký vliv?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.11.2014 13:32:28 - Ing. Adolf Beznoska
Dobrý den, na přípravě důchodové reformy se podíleli i nezávislí ekonomové, kteří II. pilíř doporučili. Já jsem ho jeho správnosti stále přesvědčen, ale těžko se přesvědčují lidé, aby do něj vstoupili, když tehdy opoziční ČSSD na všechny strany hlásala, že ho po volbách zruší. Já jsem členem současné důchodové komise a jak už jsem se vyjádřil jejím jediným úkolem je zrušení II. pilíře. Nehledá tedy tu nejlepší možnost, ale plní politická zadání. 

Přeji si tedy zachování druhého pilíře. Je neférové měnit pravidla v průběhu hry na základě pouhého politického rozhodnutí. Očekávám, že v případě zrušení druhého pilíře se někteří klienti budou oprávněně domáhat svých práv soudní cestou. Druhý pilíř je třeba vylepšovat, ne jej rušit. Je hojně využívaným modelem používaným v celé řadě vyspělých zemí a doporučuje jej Mezinárodní měnový fond.

Před prosazením druhého pilíře se scházela spousta odborných komisí (jmenujme alespoň Bezděkovu komisi) a probíhala jednání mezi všemi politickými stranami. Problém těchto jednání byl v tom, že většina expertů upozorňovala na nutnost reformy penzí, jinak by hrozilo, že naše děti již nebudou mít dostatečné důchody, ale politici se jakýchkoliv změn báli. Dobrovolný druhý pilíř byl krok alespoň k tomu, že kdo chtěl, mohl se svou penzí něco udělat. Je evidentní, že první pilíř na slušné důchody v budoucnu stačit nebude. Navyšování sociálního pojištění není správnou cestou, neboť zvyšuje vedlejší náklady práce, které již dnes máme jedny z nejvyšších v EU. Jsem přesvědčen, že je nutné hledat řešení v rámci individuální odpovědnosti a rodinné sounáležitosti, včetně zhodnocování prostředků v rámci běžně využívaných bankovních produktů, které známe z vyspělých zemí.

S pozdravem 

Adolf Beznoska