Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.11.2014 11:27:11 - Lívie

dotace

Proč by měla EU stále dotovat zemědělce? V čem jsou víc než ostatní profese? Obyčejný živnostník to má taky těžké a žádné dotace trvale nedostává.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2014 19:06:38 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Je to poměrně složitá otázka, ale platí, že historicky si v rámci EU zemědělci prosadili dotační podmínky, které se ovšem v čase mění a sektorová dominance není tak výrazná, jako byla v minulosti. Do budoucna je i v zemědělství důraz na zvyšování konkurenceschopnosti a inovativních technologií, nikoli jen na sanaci neúspěchů. Souhlasím s názory, že evropští zemědělci si uvykli na vysoký přísun dotačních prostředků, který není optimální z hlediska zdravého trhu. Nicméně asi nikdo nepochybuje o významu zemědělství pro výživu obyvatel planety, který bude do budoucna ještě důležitější. Stejně jako si já vážím živnostníků a podnikatelů, kteří přinášejí přidanou hodnotu, dávají lidem práci a udržují tak okolní komunitu. Nesouhlasím úplně s tím, že živnostníci nejsou podporováni ze strany EU, protože podpoře podnikání se dostává v rámci dotačních titulů velké pozornosti. Samozřejmě chápu problematiku poměrně velké administrativní náročnosti řešení dotací a projektů.