ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.11.2014 13:32:17 - Kramářová

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/zivotni-prostredi-se-v-cr-oproti-od-roku-1989-zmenilo-k-lepsimu/1142382

Taky si myslíte, že se Životní prostředí se v ČR oproti od roku 1989 změnilo k lepšímu? A pokud ano, proč stále takový strach z emisí a bůh ví čeho? A proč stále nějaké dotace na ochranu živ. prostředí, když to dosud šlo i bez nich?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2015 12:34:42 - RSDr. Josef Nekl

Dobrý den. Především se velmi omlouvám za opožděnou odpověď na Váš dotaz. Věřte, bylo to způsobeno velmi vážnými důvody. Děkuji za pochopení. A nyní k Vaší otázce: Objektivně musím konstatovat, že k jistému zlepšení stavu ŽP v naší zemi došlo. Mimo chronicky známých oblastí, jako je Severní Morava, Severní Čechy a mnohdy i střed Moravy v oblasti smogu a překračování limitů v polétavém prachu. Určitě se zlepšila kvalita povrchových vod i díky masivní výstavbě čističek odpadních vod v sídlech. Řada obcí by je bez dotací nemohla realizovat. Další využití dotací můžeme vidět v tzv. Programu zelená úsporám. Nejen výměna nekvalitních kotlů pro domácí vytápění, ale zateplení veřejných budov - škol, nemocnic, správních budov. Úspora znamená snížení spotřeby fosilních paliv a tím snížená výroby tepla = snížení vypouštěných emisí. A v neposlední řadě zlepšení napomohly i negativní faktory pro vývoj společnosti - v posledních letech finanční, ekonomická krize, která vedla ke snížení výroby, dopravního zatížení a podobně. Ale situace jistě není ideální a dlouho ještě nebude. Proto je neustále třeba podporovat všechny prostředky, které napomohou k vyšší kvalitě života nejen nás, ale i budoucích generací. Dnes například velká snaha o co největší třídění komunálního směsného odpadu na využití v rámci druhotných surovin. Plasty, papír, sklo a dnes komunální recyklovatelný biologický odpad. I zde bylo třeba dotací a řada větších sídel z těchto prostředků vybudovala ve svých odpadových hospodářstvích kompostárny. Problematika je velmi široká a na pár řádcích nelze postihnout vše. Mou odpověď berte jen jako stručný nástin toho, co se dnes děje a proč jsou třeba dotace. Přeji Vám vše dobré.