Ing. Markéta Pekarová Adamová

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • předsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.11.2014 11:19:16 - Jitka.cz

ke článku pozitivní diskriminace Romu

Dobrý den, dlouho se tématem Romů zabývám a podotýkám, že nejsem v tomto ohledu naivní lidské právní bojovnice. Právě naopak, snažím se hledat způsoby integrace Romů do života bez ne populace. To proto ze VÍM, že pokud se nebude dělat nic, bude způsob jejich vegetování stále větším problémem pro nás všechny. Takže, nejde o pozitivní diskriminaci, ale o hledání nástrojů jak situaci extrémne chudých a nevzdělaných zlepšit. Strategie pana Dienstbiera je samozřejmý idealistcka a levicový, s ti s Vámi souhlasit, ale lépe dělat něco, než nic. Jitka Gjuričová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.11.2014 9:45:21 - Ing. Markéta Pekarová Adamová
Dobrý den, vážená paní Gjuričová,
děkuji Vám za reakci. V zásadě s Vámi souhlasím, a proto také strategii romské integrace jako snahu o řešení současné situace v oblasti integrace Romů vítám. Jsem přesvědčena, že strategii tohoto typu potřebujeme ale je nutné, aby byla přijímána napříč politickým spektrem a také širokou veřejností, neboť její platnost je plánována do r. 2020 a tedy měla by být snaha o širší konsenzus nad jejím zněním. Právě proto jsem minulý čtvrtek k tomuto tématu uspořádala seminář, na kterém vystoupili jak předkladatelé strategie, tak odborníci a zástupci nevládních organizací, kteří se romskou problematikou zabývají. Ve svém vystoupení jsem upozorňovala na fakt, že vládní strategie nevychází z rovných podmínek pro všechny. Naopak v mnohém sází právě na pozitivní diskriminaci a rovnost nahrazuje výhodami. S ohledem na poměrně silnou protiromskou náladu, která ve společnosti poslední dobou přetrvává, pak  nelze očekávat, že bude vládní strategie s takovýmito prvky přijata širokou veřejností. Proto podávám ministrovi k materiálu připomínky, ve kterých navrhuji především odstranění některých pozitivně diskriminačních prvků a detailnější rozpracování řady jiných bodů, které jsou dle mého názoru ve strategii pojaty příliš vágně.   Situaci je třeba rozhodně začít řešit, nikoliv pouze debatovat. Proto strategii vítám a chci aby byla vypracována co nejkvalitněji s ohledem na její účinnost.