Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.11.2014 13:31:22 - Vítězsalv M.

Jean Claude Junker

Chtěl bych se zeptat, zda je možné Junkera odvolat, a pokud ano, zajímalo by mě, proč to dosud někdo neudělal? Je pochybení si o tom vyloženě říkají, nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.11.2014 10:14:00 - Ing. Kateřina Konečná
 Dobrý den, jsou možné dva způsoby odvolání:

1) Jednotliví Komisaři mohou být odvoláni Soudním dvorem na návrh Rady (prostá většina) či samotné Komise, přestanou-li splňovat podmínky nezbytné k výkonu své funkce nebo se dopustí vážněho pochybení (čl. 247 SFEU).

Podmínky pro výkon funkce jsou nezávislost a nepřijímání pokynů od vlád či jiného vnějšího subjektu; a nesmějí vykonávat jakoukoliv jinou výdělečnou či nevýdělečnou profesionální činnost.

2) Parlament může vyslovit nedůvěru Komisi pro její činnost. Návrh pro vyslovení nedůvěry musí podepsat jedna desetina všech poslanců, nejméně po 24 h. od podání návrhu je nutné uspořádat rozpravu o návrhu, hlasování se může uskutečnit nejdříve 48 h. po uskutečnění rozpravy (čl. 119 Jednací řád EP). Návrh musí být přijat dvoutřetinovou většinou, která představuje většinu všech členů EP, hlasuje se jmenovitě (čl. 234 SFEU).


Souhlasím s Vámi, že pochybení jsou obrovská, ale bohužel se obávám, že v Evropském parlamentu nenajdeme oporu, ale musíme to ve čtvrtek zkusit. Nicméně, jak píšu výše, pravidla jsou striktně dána :-(.