Jozef Regec

Strana PRO Jihomoravský kraj
  • PRO
  • Černá Hora
  • zastupitel městyse
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2014 15:58:04 - colin

Nač je nám senát?

Souhlasíte se Zeman i v tom, že by nechal vyhladovět senát? Možná byste mohl jít příkladem a svou funkci vykonávat bezplatně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.11.2014 12:59:37 - Jozef Regec
Senát bývá někdy označován jako "nepotřebný" kvůli faktu, že poslanci mohou přehlasovat jím vrácený zákon. V praxi to ale nebývá vždy pravda, jelikož Poslanecká sněmovna více než polovinu takových zákonů přijme ve znění pozměněném Senátem. Já osobně považuji Senát za důležitý kontrolní mechanismus v legislativním procesu, kdy Senát buď schválí předložený návrh zákona, nebo pomáhá zdokonalit jeho znění a přispívá tak k jeho vyšší kvalitě, nebo návrh zamítne. Navíc, dojde-li k rozpuštění Poslanecké sněmovny, přijímá Senát zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odkladu. Senát má však i jiné důležité pravomoci vyplývající z Ústavy ČR. Dle mého názoru tak Senát význam určitě má. Co se týče platového ohodnocení senátorů, mám za to, že odpovídá důležitosti a odpovědnosti za tuto funkci, domnívám se však, že tato debata je na samostatné téma, jelikož bychom se pak mohli bavit nejen o platech senátorů, ale např. i o platech poslanců a ústavních soudců. Zastávám však pravidlo, že každá odvedená práce by měla být odměněna. Senátor například nemůže při výkonu své funkce podnikat a má také svoji rodinu a jiné životní potřeby, které potřebuje zabezpečit. Práce "zadarmo" většinou nebývá moc produktivní, a tam, kde takto funguje, se jedná většinou o čestné funkce spojené s dalším působením ve firmách a institucích, což případ senátorů není.