Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.11.2014 20:16:21 - Ladová

nerespektuje soud,neplní svoje povinnosti =zaplatí to ostatní

Dobrý den,
proč si myslíte,že se státu podaří dlužné výživné od neplatičů úspěšně vymáhat ?Rodič nerespektuje rozhodnutí soudu,neplní si svoje závazky a tak jeho povinnost budou uhrazovat ostatní ? Víte co je rodin,kteří si ze svých průměrných platů koupí byt a jsou na tom finančně podobně,nikoho nezajímá kolik jim zbývá na živobytí a jejich závazky za ně nikdo nepřevezme.Je smutné,že nepomůžou rodiče,prarodiče,sourozenci prostě rodina - dnes si každý pomoc nechá zaplatit od cizích i v rodině se pomáhá za finanční příspěvky (starali jsme se o ležící babičku při práci zdarma a nebyl to problém)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.12.2014 8:14:12 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den, děkuji za otázku. Vymahatelnost práva v dnešní době je oprávněně podrobována kritice, to však neznamená, že bychom měli rezignovat na úsilí o zlepšení stavu věci.


Odpověď na váš dotaz tedy zní: Pevně doufám, že se státu podaří vymoci výživné od co možná největšího počtu dlužníků. Doufám také, že norma bude pro mnohé potenciální dlužníky zdviženým prstem, aby potřeby svých dětí, které má v péči druhý rodič, neignorovali.

Vždyť mnozí z nich hřeší na to, že jejich expartnerky (případně expartneři) se raději vyhýbají soudnímu řešení své nezáviděníhodné situace. Stát, který výživné za dlužníka samoživitelce zaplatí, nebude mít žádné rozpaky získat peníze i soudně zpátky.

Vím samozřejmě, jak velké množství rodin se potýká až s existenčními problémy. Také jim se samozřejmě snažím já i další zákonodárci za KSČM ve Sněmovně a v Senátu svojí prací přispět ke zlepšení podmínek k životu.

K vaší poslední poznámce. Na jednu stranu souhlasím, že v mnohém mohou pomoci rodiče, prarodiče či sourozenci. Rodina by si opravdu měla pomáhat. Proč by ale platili za bývalé partnery, kteří v sobě nemají dost zodpovědnosti, aby řádně platili výživné na jejich vlastní dítě? Právě na tyto nezodpovědné rodiny má být zákon o zálohovém výživném z dílny ministerstva práce a sociálních věcí bičem.