Miloš Vystrčil

PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • ODS
  • Jihlava
  • předseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2014 10:23:26 - Silvie S.

volby

Nepomohla by podle vás v komunálních volbách přímá volba a třeba i trochu upravit volební systém. Přijde mi zcestné, že můžete dávat hlasy napříč kandidátkami, ale vlastně nemáte jistotu, že je nedostane úplně někdo jiný

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.12.2014 11:36:30 - Miloš Vystrčil

Pěkně zdravím.

Souhlasím s Vámi v tom, že by bylo vhodné posílit v současném systému většinové prvky.

Bylo by to na delší diskusi, ale tou hlavní otázkou je, do jaké míry má být do voleb promítnut vliv stran, hnutí nebo jiných uskupení (společný název je volební strana), které kandidátky sestavují a navrhují. Ony (volební strany) to dělají nebo by měly dělat s nějakým záměrem realizovat určitý program a tomu by z pohledu (logikou) těchto volebních stran mělo odpovídat i jejich řazení lidí na jejich kandidátce.

Hlavní otázkou tedy je, jak snadné má být pro voliče vůli (nominaci čelních kandidátů) volební strany změnit. Volič si samozřejmě myslí, že by to mělo být velmi snadné, volební strany si zase myslí, že by volič měl její vůli, pokud ji chce volit, spíše respektovat.

Výsledkem je současný stav.

Jak jsem napsal na začátku. Osobně jsem spíše také pro snížení (ale ne vynulování) vlivu volebních stran na množství i pořadí zvolených kandidátů. Možností se nabízí hned několik. Docela obtížné je, se většinově na některé shodnout.

Miloš Vystrčil