RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2011 9:30:43 - sylenka

Solidní platy, solidní zabezpečení občanů

Pane poslanče, jako stínový ministr pro sociální věci, jaký máte názor na nastavení systému sociálních dávek, tak jak byl navržen proti zneužívání dávek. díky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2011 11:37:29 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážená paní , děkuji Vám za Váš dotaz. Musím zdůraznit, že KSČM dává důraz na to, že občana musí ekonomicky a sociálně zajistit práce a dostatečná mzda, odměna či plat. Ne tedy státní sociální dávky či dokonce charita. Ze solidních platů jsou pak solidní nemocenské dávky i důchody. Toto je cesta, jak může stát ušetřit na řadě sociálních dávek.
   Avšak zaměstnavatelé v ČR šetří své režijní výdaje a přenáší tak tíhu solidního zabezpečení občanů – zaměstnanců a jejich rodin na stát. Jelikož však stát vybírá stále hůř menší a menší daně i nedobře hospodaří (např. velká korupce), na dorovnání příjmů nemá dostatek finančních prostředků. Pak škrtá na sociálních výdajích a přenáší tíhu na občany. S tím nemohu souhlasit!
    Rozdělování nově vytvořené hodnoty je v ČR stále nespravedlivější. Mzdy k poměru k HDP klesají, ale naopak zisky rostou. Není tedy pravda, že peníze nejsou.
Stát musí sociálními dávkami standardně zabezpečit především zdravotně hendikepované, ale také podpořit a ocenit rodiny s dětmi a nezaměstnané. A pokud nedokáže vláda stát efektivně řídit a vytvářet podmínky pro růst zaměstnanosti, musí své chyby - v souladu s ústavní Listinou základních práv a svobod – dorovnávat sociálními dávkami.
    KSČM nepodporuje zneužívání či nadužívání sociálních dávek. Nelze však díky jednotlivcům trestat plošně všechny. To může vést k situaci, že nízkopříjmové domácnosti se dostanou do neřešitelných životních situací, které budou řešit sebezáchovně. Stoupne tak riziko kriminality, infekcí, negativních jevů…
    Minimální mzda a sociální dávky nebyly pět let valorizovány. Řada dávek byla postupně odejmuta či její nárok omezen nebo snížen. To není cesta k prosperitě a spokojené společnosti. To je cesta k rozvratu citlivého sociálního systému i soudržnosti společnosti.
Nejsem proto pro asociální přístupy Vlády ČR. Podporuji však efektivnější kontrolu.
Své zájmy se musí občané naučit efektivně hájit. Ve volbách i mimoparlamentními aktivitami.
 S úctou Miroslav Opálka, poslanec PS PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii