ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2011 8:58:25 - horal

Libyjští povstalci netvoří homogenní celek

Kdo vlastně jsou povstalci proti stávajícímu režimu, jsou známy jejich cíle po ovládnutí země?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2011 17:30:56 - Ministerstvo zahraničí
 Libyjští povstalci netvoří homogenní celek co do kritérií kmenových, světonázorových či sociálních. Jejich seskupení vzniklo spontánně, v reakci na represe prováděné Kaddáfího režimem vůči lidskoprávním aktivistům a protivládním demonstrantům v únoru t.r.
Jako vedoucí složka povstání se 5. března 2011 v Benghází zformovala Národní přechodná rada (NPR), prohlásila se za „jediného představitele celé Libye“ a zemi začala nazývat Libyjskou republikou. Na stranu povstalců se krátce po vypuknutí povstání přidala řada členů původní diplomatické reprezentace v zahraničí, řada vysokých vojenských funkcionářů a dokonce někteří členové bývalé Kaddáfího vlády. Do čela Národní přechodné rady se postavil bývalý ministr spravedlnosti Mustafa Abdul Jalil. Vysoké posty v Radě vykonávají zástupci regionů, bývalí funkcionáři Kaddáfího státní správy a vojenských složek.
Prezentace cílů NPR rady na jedné straně a diskreditace Kaddáfího režimu na druhé straně způsobily, že NPR začala být vnímána mezinárodním společenstvím a zejména západními zeměmi jako významný partner a zástupce libyjského lidu.
Cílem povstalců je nastolení pluralitního politického systému v zemi, odstranění stávajícího vedení a zachování územní celistvosti země. Vzhledem k tomu, že v zemi probíhají vojenské operace a vládne válečný chaos, je předčasné jakkoli hodnotit politický a ideologický směr povstaleckých sil.
S pozdravem, Tiskový odbor
Ministerstvo zahraničních věcí