ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.07.2011 10:14:21 - Zuzka

Nejvyšší radu soudnictví

Jaké pravomoci by měla Rada mít a na jak dlouho by byla volena? děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.07.2011 15:12:50 - Ministerstvo spravedlnosti
Dobrý den, předně je potřeba rozlišit soudcovskou radu, která již dnes existuje v zásadě u všech soudů (jedná se o poradní sbor pro předsedu soudu), a tzv. Nejvyšší radu soudnictví, tedy jakýsi centrální orgán soudní samosprávy, který v českém soudním systému dosud absentuje.
    V současné době probíhají jednání vlády a představitelů justice ohledně zřízení Nejvyšší rady soudnictví. Postavení a kompetence této rady nebyly zatím nijak striktně stanoveny, jednání budou pokračovat. Prozatím se debatovalo o tom, že by Nejvyšší rada soudnictví mohla být novou organizační složkou státu a novou samostatnou účetní a rozpočtovou jednotkou, mohla by se podílet na stávajících kompetencích ministerstva spravedlnosti v oblasti personalistiky (výběr soudců, jejich jmenování apod.). Funkční období rady by mohlo být šestileté s pravidelnou obměnou části členů v průběhu tohoto období.
   Zřízení Nejvyšší rady soudnictví bude pochopitelně předcházet vytvoření legislativní úpravy, buďto v podobě zcela nového zákona, nebo novelizace. Na legislativním řešení již začali pracovat experti ministerstva spravedlnosti. S výsledkem bude veřejnost samozřejmě seznámena.
S pozdravem
 Jiří Hovorka  
vedoucí tiskového oddělení