ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.07.2011 11:51:10 - machym

Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Je možné, aby v budoucnu, se zhoršující se ekonomickou situací obyvatelstva vznikla skupina zdravotně nepojištěných obyvatel, jako je to třeba v USA? Jak se řeší toto, doplácí to zatím stát, jakou péči vůbec mohou dostat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.08.2011 6:53:41 - Ministerstvo zdravotnictví
 Veřejné zdravotní pojištění (dále jen „v.z.p.“) je v České republice (dále jen „ČR“) upraveno zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“). Zákon ve svém § 2 vymezuje osobní rozsah zdravotního pojištění, tedy uvádí skupiny osob, které jsou účastny systému v.z.p. Dle tohoto ustanovení mohou být v ČR zdravotně pojištěny osoby, které mají buďto trvalý pobyt na území ČR, nebo osoby, které na území ČR vykonávají výdělečnou činnost (při splnění stanovených podmínek). Za určité kategorie osob s trvalým pobytem na území ČR je plátcem pojistného český stát, jak je stanoveno v § 7 (např. uchazeči o zaměstnání, nezaopatřené děti atd.). Osoby, které jsou pojištěny dle zákona, mají na území ČR nárok na poskytnutí lékařské péče v tzv. plném rozsahu.

Naproti tomu osoby, které nespadají pod osobní rozsah zákona (např. cizinci z tzv. třetích zemí, tedy mimo EU, EHP a Švýcarsko) by měly postupovat v souladu se zákonem č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České  republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „cizinecký zákon“), který jim ukládá povinnost mít sjednáno cestovní zdravotní pojištění ve stanoveném rozsahu (rozlišuje se, zda jde o pobyt do, resp. nad 90 dnů). Zdravotní péče je těmto osobám na území ČR poskytována v souladu se smluvními podmínkami, na kterých se tyto osoby dohodly při uzavírání komerčního zdravotní pojištění, při zohlednění požadavků plynoucích z cizineckého zákona.

Závěrem upozorňuji, že pro neurčitost dotazu nebylo možno v odpovědi zohlednit příslušné evropské právní předpisy pro oblast zdravotního pojištění, které mají před národními zákony aplikační přednost.