ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.07.2011 20:07:53 - kalib

Je zavedeno nnoho provázaných opatření k prevenci nemocí

Jaká je strategie prevence nemocí v ČR? Pořád se říká, že je prevence nedostatečná a že by ušetřila miiony korun.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.08.2011 11:27:54 - Ministerstvo zdravotnictví
 Základním pilířem prevence nemocí jsou mezirezortní opatření na ochranu veřejného zdraví, která gestoruje Ministerstvo zdravotnictví – úsek hlavního hygienika. Spočívají v ochraně životního prostředí, tedy vody, vzduchu, pracovního prostřední, předcházení úrazů a nemocí z povolání na všech pracovištích (toto i za pomoci Zákoníku práce) a dalších oblastech (životospráva, boj s obezitou apod.), a to podle WHO Programu Zdraví 21, potažmo v ČR „Dlouhodobého programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR – Zdraví pro všechny v 21.století“, který se právě v posledních 2 letech aktualizuje. Dalšími osnovami pro prevenci jsou programy Zdravé město, Zdravé pracoviště, Zdravá škola apod. Dotační preventivní programy podporují řadu občanských sdružení realizujících prevenci HIV/AIDS a drogových závislostí.
Pilířem předcházení konkrétním nemocem jsou pak preventivní prohlídky, které provádí v pravidelných intervalech registrující lékaři primární péče u osob, jež ještě žádné příznaky postižení zdravotního stavu nepociťují, ale při prohlídce mohou být objeveny známky nemoci, která zachycená v takto ranném stadiu je zcela vyléčitelná i v případě zhoubného onemocnění. Preventivní prohlídky, jejich intervaly, kdo je provádí a co je jejich náplní stanovuje vyhláška č. 3/2010 Sb., což je novela vyhlášky platné již od r.1997. Vedle ní zdravotnická veřejnost postupuje ještě podle screeningových programů prevence rakoviny prsu, děložního čípku, což jsou propracované postupy od diagnostiku přes léčbu až k následným kontrolám.
Všechna preventivní opatření jsou důležitá, nejdůležitější ovšem je přístup každého občana ke svému zdraví, tedy správná životospráva se správným životním stylem (vhodná strava a pohybová aktivita, nekuřáctví apod.) a pravidelná účast na preventivních prohlídkách.
Bohužel oproti zahraničí jsou pacienti u nás velmi neukáznění a bezplatné preventivní prohlídky využívajíněkolika násobně méně, než je obvyklé ve vyspělých západních zemích.