Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2011 10:38:53 - Albrecht

Vysoký standard ochrany zaměstnanců

Pořád se rozepisujete o tom, jak chystaný zákoník práce uleví zaměstnavatelům, ale je tam vůbec něco pozitivního pro zaměstnance?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.08.2011 9:25:41 - Ministerstvo práce a sociálních věcí

Samozřejmě, zákoník práce slouží nejen zaměstnavatelům, ale i zaměstnancům. I v rámci navrhovaných změn zachovává vysoký standard ochrany zaměstnanců a v mnohém jde nad rámec požadavků evropských norem. Trendem zůstává i nadále zajišťování jednak flexibility pracovněprávních vztahů, jednak odpovídající míry ochrany zaměstnance. Navrhovaná novela samozřejmě přináší i řadu pozitivních změn ve prospěch zaměstnanců - například u zkušební doby, pracovního poměru na dobu určitou či co se týče zákonného přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů.

Například aby se předešlo sjednávání nepřiměřeně dlouhé zkušební doby u krátkodobého pracovního poměru, navrhujeme, aby zkušební doba  nesměla být sjednána delší, než je polovina sjednané doby trvání pracovního poměru.
U pracovního poměru na dobu určitou navrhujeme, aby prodloužení jeho trvání v rámci stanovené maximální doby mohlo nastat nejvýše dvakrát.
Zaměstnanci, který nemá zájem, aby jeho pracovněprávní vztah přešel na jiného zaměstnavatele, navrhujeme umožnit pracovněprávní vztah ukončit přede dnem přechodu práv a povinností a zabránit tak převodu na přejímajícího zaměstnavatele. V případě zaměstnanců, u nichž se přechod práv a povinností z pracovněprávního vztahu již uskutečnil, avšak současně v důsledku tohoto přechodu se podstatně změnily jejich pracovní podmínky, mohou tito zaměstnavatelé pracovní poměr ukončit, přičemž účinky takového skončení pracovního poměru jsou shodné, jakoby šlo o rozvázání pracovního poměru z organizačních důvodů  - tedy s právem na odstupné.