Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2011 14:46:21 - Hálková

Těhotná nezaměstnaná

Dobrý den, jak si mám vyložit tuto Vaši větu: „S nezaměstnanými těhotnými je zacházeno jako s ostatními nezaměstnanými osobami - nejsou žádnou zvláštní skupinou, a proto není nutné pro ně stanovovat zvláštní podmínky. Pokud jde o jejich ztíženou zaměstnatelnost, o té se dá hovořit i u dalších skupin nezaměstnaných (starších osob, osob bez vzdělání a praxe nebo u osob jiného etnika)". Znamená to, že těhotná žena bez pracovního poměru, samozřejmě ne vlastní vinou, je vyřazena de facto ze společnosti a ponechána více méně svému osudu i s kojencem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.09.2011 6:46:42 - Ministerstvo práce a sociálních věcí
V zákoně o zaměstnanosti § 33 uvádí, že zvýšená péče při zprostředkování zaměstnání se věnuje těm uchazečům o zaměstnání, kteří ji pro svůj zdravotní stav, věk, péči o dítě nebo z jiných vážných důvodů potřebují. Nezaměstnané těhotné ženy tedy tento zákon definuje jako skupinu uchazečů o práci, které se věnuje zvýšená péče podobně jako jinak znevýhodněným lidem – třeba se zdravotním handicapem, starším občanům, osobám pečujícím o dítě do 15 let věku či mladým lidem do 20 let věku. Nejsou ale samostatnou či izolovanou skupinou, které by bylo nutné věnovat zcela specifickou péči. Pokud žena před otěhotněním pracovala, není těhotenství důvodem k rozvázání pracovního poměru a naopak se na ni vztahují úlevy a ochranné lhůty podle zákoníku práce.