ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.08.2011 20:28:38 - finist

V ČR existují 3 celoplošné screeningové programy

Po přečtení článku o velkém výskytu rakoviny a krku mne napadá, zda se ve zdravotnické reformě počítá s nějakým plošným screenigem nejčastějších druhů rakoviny, pořád je přece levnější prevence než např. onkologická léčba?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2011 10:00:30 - Ministerstvo zdravotnictví

Dobrý den,
 
MZ ČR jako ústřední orgán státní správy zodpovědný za péči o zdravotní stav populace České republiky aktivně podporuje veškeré aktivity směřující ke snižování výskytu nádorových onemocnění. Za účinný prostředek v boji proti nárůstu incidence zhoubných nádorů a jako účinný nástroj napomáhající jejímu poklesu považuje celoplošné screeningové programy. Cílem screeningocých programů je:dhalit včasná (ev. přednádorová) stadia nádorů a tím zahájit léčbu u pacientů co možná nejdříve, minimalizovat finanční zátěž zdravotního systému, kterou tyto nemoci představují a minimalizovat lidské utrpení, které nádorová onemocnění způsobují.

V ČR existují 3 celoplošné screeningové programy nejčastějších nádorových onemocnění, která se v ČR vyskytují. V jejich výskytu patříme k nejhorším zemím v rámci EU:
Screening nádorů prsu
Vyšetření hrazené z veřejného zdravotního pojištěni se provádí ve dvouletých intervalech od 45.roku věku ženy, bez omezení horní věkovou hranicí.

Screening nádorů děložního hrdla
Cytologické vyšetření navazující na preventivní prohlídku u gynekologa hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění se ženám ve věku od 25 do 60 let provádí 1x ročně

Screening nádorů konečníku a tlustého střeva
Vyšetření TOKS (okultní, skryté krvácení) hrazené z veřejného zdravotního pojištěni se provádí ve věku od 50 do 54 let 1x ročně. Od věku 55 let se bezpříznakovým jedincům nabízí buď opakovaný test na okultní krvácení ve dvouletém intervalu nebo primární screeningová kolonoskopie, která může být v intervalu 10. let zopakována.