JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.09.2011 18:28:15 - jiroh

Ve svém úsilí nepolevím

Pane poslanče, zákon o střídavé péči schválen nebyl, budetwe přesto pokračovat ve svém úsilí o zrovnoprávnění otců?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2011 11:44:04 - JUDr. Pavel Staněk, MBA

Dobrý den,

děkuji za Váš zájem. Jak zmiňujete ve Vašem dotazu, cesta novely zákona č. 94/1963 Sb., o rodině legislativním procesem dne 6. září 2011 skončila. Poté, co návrh zamítl Senát, byl vrácen Poslanecké sněmovně, kde však při hlasování získal 88 hlasů z potřebných 101 hlasů. Tento neúspěch mě ale rozhodně neodradí a více než rok usilovné práce nehodlám zahodit.

Co se týká druhé části novely zákona – popěrných lhůt otcovství – 9. září 2011 jsem podal nový návrh. Dle nálezu Ústavního soudu z loňského roku se současná právní úprava k 31. 12. 2011 zrušuje, tudíž by mohla nastat situace, že popření otcovství vůbec nebude legislativně upraveno.

V případě první části novely zákona, řešící střídavou a společnou výchovu, jsem projednal s kolegy v Ústavně právním výboru možnost podpory prosazení úpravy střídavé péče v novém občanském zákoníku. Bohužel ani u kolegů, ale ani u předkladatele a autorů jsem se svým návrhem neuspěl. Naopak, podařilo se mi vyjednat podporu pro komplexnější úpravu porozvodových situací a v současné době jsme již na tomto materiálu začali pracovat. V každém případě bychom ale chtěli využít i získaných zkušeností v justici v mezidobí od podání do zamítnutí mého prvního předkladu. Jsem také přesvědčen, ačkoliv byla novela zákona o rodině zamítnuta, že veřejné diskuze, mediální výstupy, názory odborníků apod., které celou její cestu provázely, ovlivnily pohled naší společnosti na toto téma a to v pozitivním slova smyslu.

Mé přesvědčení, že jde o dobrou věc, zamítnutí návrhu nezmění a to je důvod, proč budu dál usilovat o jeho prosazení.