ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.09.2011 18:31:11 - jiroh

Děti mladší 15 let

Bude se novela zákona o mladistvých vrazích kromě sdalší ochranné léčby zabývat také tím, že tito lidé neodejdou s čistým TR jako tomu bylo doposud?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.09.2011 10:51:38 - Ministerstvo spravedlnosti

Především je nutné připomenout, že děti mladší 15 let nejsou podle českého právního řádu trestně odpovědné – nemohou spáchat trestný čin,  a nelze proto vůči nim vést trestní řízení, a to v žádné ani modifikované podobě (narozdíl od mladistvých, tedy osob, které spáchaly trestný čin ve věku 15 až 18 let). Protiprávní jednání dítěte mladšího 15ti let, které by u dospělého trestně odpovědného pachatele bylo trestným činem, se nazývá „čin jinak trestný“.
 
Dopustí-li se dítě mladší 15ti let činu jinak trestného, učiní soud pro mládež tzv. opatření potřebná k nápravě. Jedná se o celou škálu především výchovných opatření, která se ukládají zpravidla na základě předchozího pedagogicko-psychologického vyšetření (§ 93).
 
Řízení o uložení opatření potřebného k nápravě dítěti mladšímu 15ti let probíhá před soudem mládeže na základě návrhu státního zastupitelství, které je povinno podat takový návrh bezodkladně poté, co se dozví, že trestní stíhání je nepřípustné, protože jde o osobu, která není pro nedostatek věku trestně odpovědná.
 
Řízení o uložení opatření dítěti mladšímu 15ti let, které se dopustilo činu jinak trestného, probíhá podle občanského soudního řádu, nikoliv podle trestního řádu. Dítě má v tomto řízení postavení účastníka řízení. Soudní řízení je vedeno v zásadě v zájmu dítěte, nikoliv „proti němu“. Jeho výsledkem proto nemůže být potrestání dítěte (nejde o trestní řízení).
 
6. září 2011 vyslovil Parlament ČR souhlas s návrhem novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže, který nově umožňuje soudu pro mládeže uložit dítěti mladšímu patnácti let, které se dopustí činu jinak trestného, ochranné léčení, a to i ve formě ústavní, kterou lze podle výsledku léčení přeměnit na ambulantní (a naopak). Soudu se stanoví povinnost na podkladě vyžádaných zpráv sledovat výkon ochranného léčení a nejméně jednou za dvanáct měsíců  přezkoumat, zda zákonné důvody trvají. O dalším pokračování ochranného léčení nebo o jeho zrušení může soud rozhodnout i z úřední povinnosti. V souladu s tím, co bylo výše uvedeno, veškerá tato soudní jednání povede soud pro mládež v občanskoprávním řízení, a to i poté, co „dítě“ dovrší, resp. překročí věk 18ti let.
 
S pozdravem Mgr. Tereza Palečková, ředitelka tiskového odboru, tisková mluvčí Ministerstvo spravedlnosti