ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.12.2014 15:19:25 - petas999

Islandská revoluce

Dobrý den, slyšel jste o revoluci na Islandu? Pokud ne, přikládám článek: http://www.exilovenoviny.cz/articles/2013/01/27/islandska-revoluce-model-kterym-se-zvolna-inspiruje-cela-evropa.
Myslíte, že k ní dojde někdy i u nás?
Děkuji za odpovědi .

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2015 10:13:18 - Mgr. Petr Adam
 Dobrý den,
děkuji za dotaz. Tuto problematiku znám již nějakou dobu, dobře popsána alespoň z její počáteční fáze byla ve filmu Inside Job od Charlese Fergusona.
Bohužel nesdílím pocit, že by se touto filosofií začínala řídit i Evropa. Pravda je, že Island čítající 300 000 obyvatel je model podle kterého nutně nemusí fungovat i ekonomiky pro mnohem větší množství lidí, na stranu druhou na opravdové spravedlnosti není rozhodně nic špatného. To, jakým způsobem se vypořádali s viníky finanční krize bylo úctyhodné a je opravdu trapné, když skuteční viníci v USA byli ještě dotováni a z těchto dotací si vypláceli naprosto nemorální odměny a odstupné. Pro mě osobně je záhadou proč američtí občané toto nechali projít bez dalších následků.
Jisté je, že start finanční krize nenastal jen kvůli Islandu a jejich hypotéční politice. Ale jen kvůli neomezené hrabivosti a hamižnosti bankovních a pojišťovacích institucí.
Toto je rozhodně téma o kterém  by se měla veřejnost dozvídat.
s úctou
Petr Adam