Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2014 7:17:52 - 1984

Spolupráce s StB

V Protokolu registrace svazků agenturního a kontrarozvědného rozpracování jste byl veden od 26.11.1981 pod krycím jménem Zdeněk. V čem přesně spočíval váš kontakt, případně spolupráce s komunistickou Státní bezpečností? Spolupracoval jste s komunistickou kontrarozvědkou? Využíval jste kontaktu s kontrarozvědkou při vašem studiu na Teologické fakultě v Litoměřicích?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2014 9:46:45 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli, českobudějovická STB na mě od r. 1981 vedla svazek pod krycím jménem Zdeněk v kategorii PO, tedy tzv. prověřované osoby. To znamená, že jsem byl sledován, občas vyslýchán, občas mi byla na ulici zcela bezdůvodně provedena osobní prohlídka, byl nám doma odposloucháván telefon, byl jsem zastrašován kvůli svým kontaktům se západním zahraničím a s židovskými a křesťanskými kruhy. Počátkem 80. let jsem byl po zásahu STB (to mi sdělila tehdejší ředitelka) propuštěn ze zámku Hluboká nad Vltavou, kde jsem prováděl turisty, pak jsem nemohl dlouho najít zaměstnání, až jsem skončil jako pomocný dělník v Jihočeských pekárnách.
Je pravda, že STB měnila komunikační taktiku. Zastrašování střídala s vstřícnější tváří a dokonce nabídkou "pomoci", např. při získávání zahraniční teologické literatury. Jakoukoli formu dobrovolného kontaktu jsem samozřejmě kdykoli odmítl a když jsem byl příslušníky STB např. odvážen ze zaměstnání, vždy jsem se snažil, aby o tom vědělo co nejvíce lidí.
Takže jsem STB nikdy nepodepsal ani jediný papír, ani to, že o schůzkách nebudu mluvit, ani nic jiného.
Podle svých vlastních slov mě estébáci vyšetřovali především kvůli kontaktům s tzv. sionisty, což byli moji příbuzní (můj strýc byl jedním z posledních členů židovské obce v jižních Čechách), s tzv. západoněmeckými revanšisty (což byli moji příbuzní žijící v tehdejším Západním Německu) a s tzv. nelegálními církevními strukturami.
Negativní lustrační osvědčení pochopitelně mám. Bez něj bych nemohl např. tři roky (2010 - 13) být ředitelem ÚSTR. Předkládal jsem jej rovněž prezidentu republiky při svém jmenováním ministrem.