RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.12.2014 19:19:17 - basnikJan

Ukrajina

Když jste v ČNB nedokázal s Vašimi kolegy uhlídat ani Union banku, jak chcete uhlídat miliardy zasílané na Ukrajinu (když se všeobecně ví, že je tam totální korupce). Nebo to chcete posílat rovnou místním oligarchům? Bude z těchto peněz financována armáda Ukrajiny a její výzbroj? Nebo bude muset UA koupit všemožné "nepotřebné" věci? Můžete dát ruku do ohně za to, že se ty prostředky vrátí (nebude se odepisovat jako v případě Řecka)?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.01.2015 9:59:32 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Není úkolem dohledu hlídat peníze, ale hlídat dodržování pravidel (což vím, ačkoliv nikdy dohled do mé přímé odpovědnosti nepadal). Tím neříkám, že se to v Union bance povedlo a že dohled nejen naší CB se nedopustil chyb. Na druhé straně, pozice dohledu (nebo třeba policie) je poněkud nevděčná. Nikdo neocení, že vše funguje, i když to stojí hodně práce. Ale chyby jsou jasně viditelné, a neumí se jich vyvarovat žádný dohled. Máte ale naprostou pravdu, že problém “nalezení peněz” na podporu Ukrajiny (půjde obvykle úvěry od institucí typu MMF, EIF, EBRB, IBRD) může být snazší než nalezení projektů na Ukrajině a zajištění jejich řízení a naplnění. Jasnou podmínkou je fungující vláda, což je něco, co Ukrajina dekády nemá. Věřím, že se to může změnit, neb Ukrajině nic jiného prakticky nezbývá. Z našich diskusí v EP mám dojem, že pokud nebudou tyto záruky dostatečné, Ukrajina se velké pomoci nedočká.