Ing. Arch. Daniela Filipiová

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.09.2011 10:53:03 - Albrecht

Konečně dobře pro postižené

Pabní senátorko, pan Krása pořád straší zhoršením podmínek pro postižené, Vy naopak jste spokojená, v čem vidíte přispění reformy pro postižené?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.05.2012 13:21:32 - Ing. Arch. Daniela Filipiová
 Vážený pane,
nedá se rozhodně říci, že bych s reformou úpravy sociálních dávek byla spokojená. Ale je pravdou, že se s tím obrovským balíkem peněz, který je v této oblasti rozdělován musí začít šetřit. Další pravdou je, že ke zneužívání dávek dochází. Třetí pravdou je, že sloučení dávek je správnou cestou, která může uspořit velké peníze a zjednodušit samotným handicapovaným jejich žádost a následnou výplatu.Ovšem jakákoliv plošná výplata je špatně. Žádný lidský osud nemůžete dát do kolonky. Já jsem dlouhodobě zastáncem toho, aby se dávky vyplácely opravdu individuálně, dle skutečných potřeb. Jen pro vaši představu: i já mám nárok na výplatu dávky v I. stupni závislosti. Před úpravou to byly 2000 Kč, dnes 800 Kč. Dávku nepobírám, protože jsem zažádala o její pozastavení. Nepotřebuji ji ji. Jsem zcela soběstačná. A takových lidí, jako jsem já, znám plno. Co tím tedy chci říci. Musí se posoudit i prostředí, ve kterém daný žadatel žije - zda je sám či s rodinou, zda má práci či nikoliv, zda žije ve velkém městě, kde není takový problém se zajištěním služeb, atd.Dnes mají lidé ve IV. stupni závislosti (tedy lidé absolutně po 24 hodin denně odkázaní na pomoc druhé osoby) nárok na 12000 Kč měsíčně. Z toho musí zaplatit minimálně čtyři asistenty. Asistent si tak za velmi těžkou 6-8 hodinovou práci přijde na 3000 Kč... K tomu myslím již není co dodat.
DF