Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2015 11:27:24 - Bělka

hlasování v Senátu

Babiš požaduje větší závazky od koaličních senátorů, že podpoří návrhy vlády. Přijde vám tento požadavek v pořádku? Vyslyšíte ho? Vždy jsem myslela, že senát je pojistka a ne automat na schvalování zákonů…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2015 12:28:53 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Vážená paní čtenářko,

máte pravdu, že Senát je jistou pojistkou pro schvalování zákonů, které budou smysluplné a srozumitelně formulované, bez zbytečných chyb apod. Je však třeba vzít v úvahu ještě jiné skutečnosti : pokud by Senát poslal návrh zákona zpět do poslanecké sněmovny s tzv.pozměňovacími návrhy dle usnesení určitého výboru Senátu anebo při závěrečném projednávání na plénu, může dojít k tomu, že některý z těchto návrhů představuje negatívní zásah do návrhu zákona z pohledu poslanců, a že pak poslanci schválí ( prohlasují) svoji původní předlohu, bez zřetele na navrhované změny ze senátu. Přitom některý z návrhů  by tam byl užitečný a působil by skutečně jako „pojistka“ anebo „korekce“. Nutno však připomenout, že pozměňovací návrhy ze Senátu se musí přijmout v posl.sněmovně  buď všechny, anebo žádný !!! Není možno je „vyzobávat“ něco jako „rozinky z koláče“….

Toto vše představuje jistě i  jistou časovou prodlevu, přičemž návrhy zákonů jsou provázeny datem, do kdy musí být senátem schváleny, jinak se pak na názor senátu nemůže brát zřetel. Někdy je nutné vše vyřídit do určitého termínu, včetně posl.sněmovny a podpisu pana prezidenta. odkdy má zákon platit atp.

Proto nemohu jednoznačně odpovědět, jak a kdy vyslechnout prosby kteréhokoliv pana ministra, jak by se měl Senát zachovat. Záleží na konkrétním návrhu…

Z mého dvouletého působení v Senátu ( předtím řadu let v posl.sněmovně) mohu říci, že v Senátu  jde o sbor lidí, většinou odborníků, starších 40 let, kteří mají za sebou pracovní nebo politickou kariéru, mají řadu zkušeností, poznatků, jsou většinově moudří. Z těchto důvodů prožívám velmi plodnou diskuzi, nezatíženou politikařením, nezažívám malicherné spory, vyslechnu řadu rozumných argumentů, podložených praxí, které dosud v posl.sněmovně nezazněly. Nevyskytují se zde osobní animozity…Proto se zde málokdy setkáme s jakousi „aférou“, která je pro některá média a občany přitažlivá. Proto je možná Senát považován za nějakého nefunkčního elementa, ale to je hrubý omyl….

Senát tedy jedná uvážlivě, rozumně, kvalifikovaně, a vyslyší žádost jen takovou, která se i jemu jeví racionální.

Milada Emmerová, místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR