Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.01.2015 11:08:07 - zitová

matematika

Podle průzkumů by většina studentů maturitu z matiky neudělala, a přesto ji chce Chládek zavést. co vy na to? Nemyslíte si, že to budete mít fatální dopady? Proč se nejdřív neněmí osnovy, způsob učení apod., ale nároky na studenty se zpřísňují, a co je horší stále mění, a to i v průběhu jejich studia!!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2015 11:35:13 - Mgr. Ivo Pojezný
Vážená paní Zitová, 
vím, že jednoduchá řešení většinou nic neřeší. Pokud si pan ministr myslí, že zavedením povinné státní maturity z matematiky pomůže technickým oborům, kde chybějí odborníci, tak by měl doložit, že to tak bude.  Já si to nemyslím. I termín zavedení je velmi urychlený. Tato povinnost se musí promítnout nejdříve do základních škol, kde se musí nejen zvýšit hodinová dotace, ale také přizpůsobit metodika výuky, aby podpořila zájem o jeden z nejméně oblíbených předmětů. Následně pak do škol středních.

Je však mnoho humanitně zaměřených, jazykově vybavených a talentovaných studentů, kteří matematiku „nemusí“. Tak budou bez maturity? Nebo bude různá úroveň maturitní zkoušky? Jen si připomeňme, kolik studentů nezvládlo maturitní zkoušku z matematiky v minulém roce, jak sama uvádíte. A to mnozí měli možnost maturovat z cizího jazyka. I já si mohu porovnat, k čemu mně bylo obrovské kvantum vědomostí přírodně zaměřeného gymnázia z tohoto předmětu v životní praxi. Myslím si, že by se mělo více zaměřit na kvalitu matematické gramotnosti pro praktický život než na akademickou matematiku. Pak bych nebyl vůbec proti povinné maturitní zkoušce z matematiky bez alternativy.


S pozdravem 
Ivo Pojezný