Jaroslav Foldyna

  • SPD
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2015 16:25:20 - Jiří Hráček

Směřování České republiky

Dobrý den,
Měl bych dva dotazy.
Za prvé, jak se díváte na směřování naší republiky, která stále více podléhá zájmům USA a EU a tím poškozuje naše vlastní zájmy, ale především škodí většině naší společnosti. Vystupování pana Zaorálka je stejně neomluvitelné jako to co předvádí pan ministr Stropnický. Je neuvěřitelné, že celá EU včetně naší země po 70 letech od osvobození Evropy od fašismu ignoruje nebezpečí ze strany fašistické Ukrajiny ale ještě horší je to, že tento směr západ aktivně podporuje, financuje a vyzbrojuje! Nemáte strach, že až se tato sebedestruktivní politika obrátí proti nám tak Rusko už nebude mít zájem po druhé zachraňovat Evropu a od fašismu?
Za druhé, lidé jako Zaorálek, Dienstbier nebo Sobotka podle mě škodí vaší straně ale i této zemi. Blíží sjezd ČSSD a tak se ptám, proč nechcete kandidovat na předsedu ČSSD? Pokud byste ČSSD vedl vy tak by jí podle mého názoru podporovalo daleko více lidí než dnes, protože máte na rozdíl od nich skutečné levicové názory.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2015 13:55:27 - Jaroslav Foldyna

Vážený pane Hráčku,

docela chápu Vaše rozhořčení i pochyby. Výroky pana prezidenta Ukrajiny Porošenka a zejména premiéra Ukrajiny Jaceňuka o událostech druhé světové války a činnosti pravého sektoru ve mně také vzbuzují obavy z nacionalismu a fašismu, který je na Ukrajině nepřehlédnutelný. Stejně tak mě znepokojuje mlčení EU a představitelů USA k výrokům a excesům, kterých jsme na Ukrajině svědky. Ale přesto jsem optimista a věřím, že historická zkušenost, kterou Evropa i USA s fašismem a nacismem mají, povede k tomu, že podobné excesy a výroky nemohou býti a nebudou součástí budoucnosti Ukrajiny. V současné době se má v Poslanecké sněmovně schvalovat ratifikační dohoda mezi Ukrajinou a EU. Po dohodě s premiérem jsme navrhli postup, aby Poslanecká sněmovna přijala doprovodné usnesení, ve kterém vyzve Ukrajinu, aby se distancovala od extrémních fašizujících jevů, které jsou součástí nejen konfliktu, ale i politického ukrajinského spektra. Budeme se v Poslanecké sněmovně snažit navrhnout, aby Ukrajina jasně dala najevo, na které straně druhé světové války dnes pomyslně stojí.

Kandiduji na místopředsedu sociální demokracie, kde bych chtěl prosazovat autentickou podobu levicové politiky, kterou volič od naší strany očekává. Velkou inspirací by pro mě, ale i pro nás ostatní, mělo být to, jakým směrem se levice v Evropě vydává. Dlouhodobá podoba politiky sociální demokracie ztratila dynamiku a svou přesvědčivost. Je třeba, abychom důrazněji a srozumitelněji prosazovali zájmy lidí žijících ze mzdy. Nejsme v politice pro ty, kteří v náprsní kapse nosí zlatá plnící pera. Slovo dělník jdouce s dobou je nahrazováno zaměstnancem. Jsme v politice, abychom bránili zájmy zaměstnanců, jejich dětí a seniorů. Nemůžeme a nemusíme se spokojit s tím, že minimální mzda našich pracujících je nižší než částka limitující hranici chudoby. Musí pro nás být nepřijatelné, aby lidé chodili do práce a ze své mzdy nebyli schopni vyžít a museli žádat o sociální dávky. Je toho hodně, v čem se musíme s představiteli pravicových politických stran a politických uskupení utkat. Utkat v rámci demokratické politické soutěže tak, aby bylo pro každého dělníka, potažmo zaměstnance, srozumitelné, že jsme na jeho straně. Budeme mít tisíce nepřátel, ale miliony voličů. Stačí se podívat, jak dopadla sociální demokracie v Řecku a jaké má výsledky sociální demokracie v západní Evropě. Máme čas se probudit, což se na Sjezdu, věřím, stane.

Děkuji a s pozdravem

Jaroslav Foldyna