Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.01.2015 13:05:35 - jari

uprchlíci

Měla by podle vás vláda při přijímání uprchlíků zohlednit jejich náboženství a měla by preferovat křesťany nebo to podle vás není důležité?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.01.2015 13:14:33 - Mgr. Nina Nováková
Domnívám se, že dobrá vůle pomoci musí být v souladu s povinností chránit občany našeho státu.

Nabídnut azyl uprchlým rodinám křesťanů znamená pomoci lidem, kteří jsou kvůli náboženskému vyznání v nebezpečí smrti. Zároveň můžeme u těchto lidí očekávat velkou schopnost přizpůsobit se našim zvyklostem. Pro křesťanskou kulturu jsou typické dvě věci: v Novém zákoně čteme: "co je císařovo, císaři, co je Boží, Bohu" – což je  v podstatě výzva, aby křesťan byl spořádaný občan, který plní všechny povinnosti a podporuje stát, v němž žije a zároveń si nenechá mluvit do svého náboženského přesvědčení, které je jeho soukromým rozhodnutím. Druhá věc, také důležitá : křesťanství požaduje, aby se každý odpovídal svému svědomí a nebyl "stádem" bez samostatného myšlení. To, čeho se bojíme u muslimů žijících v úplně jiném kulturním prostoru, tedy splývání státu s náboženstvím a povinnosti poslechnout bez výhrad svého vůdce, u křesťanů odpadá.Mohla bych pokračovat v dalším výčtu, ale už to, co jsem jmenovala, ukazuje, že s křesťanskými  uprchlíky máme větší šanci.