Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.11.2011 17:53:06 - Baron

Místo Koucourka Stanjuru? Aneb z bláta do louže

Obyvatelé moravskoslezského kraje by se měli radovat. Máme přece konečně vlivného politika, který by mohl regulérně prosazovat zájmy našeho kraje, teď dokonce s šancí získat post ministra. Zbyněk Stanjura však již loni neobhájil svůj post v roli primátora Opavy a logicky zamířil výš do - pro něj - čistých břehů vyšší politiky. A jelikož je opakování matka moudrosti, připomeňme si některé z jeho "dobromyslných" podvodů, lží a kauz ať víme, co od Nečasova koně čekat.
Zbyněk Stanjura, donedávna primátor města Opavy, je jedním z možným nástupců Martina Kocourka podporovaný dokonce Petrem Nečasem. Zadlužil Opavu na pár let dopředu, neuspěl ve volbách, naštval voliče svou koalicí s ČSSD, nevýhodně obchodoval, lhal, obcházel zákon, dohazoval si kšefty - lidově řečeno, obyčejně, ale chytře, tuneloval. Dokonce tak chytře, že si prakticky bez postihu v politické kariéře ještě polepšil. Podívejme se na 2 příklady za všechny:
1) Kauza Slezanka
Slezanka, ne příliš pěkná budova v historickém centru, byla po revoluci prodána novému majiteli i s pozemky za 17 mil. Kč. Majitel později sám vypracoval svůj posudek na cenu v hodnotě 270 mil. Kč bez pozemku a Opava, v čele s panem Stanjurou, si na její koupi vzala úvěr o celkové sumě i s úroky okolo 360 mil. Kč, logicky neexistují fakta, že by byl Stanjura s majitelem nějak domluven na jakési "odměně", každopádně všichni odborníci odhadovali a doporučovali cenu mnohokrát menší. Kromě Slezanky vedl Stanjura další nesmyslné investice a nákupy přes to, že město již peníze nemělo a zadlužovalo se a zadlužovalo se a zadlužovalo se...
2) Kauza Eskon
Stanjura založil Eskon v r. 1992 a od roku 1996 firma nezveřejňovala informace o svém finančním hospodaření a to je protizákonné. Stanjura to omlouvá prostou administrativní chybou. V r. 2002 Eskon získává pár zakázek od města Opavy a ve stejném období je Stanjura zvolen primátorem Opavy. Do firmy dosadí svou manželku Hanou Malurovou (proto zakázky působí transparentně pro každého, kdo nezná manželský pár podrobněji) a oficiálně odchází. Sám však - již neoficiálně - ještě dalších pět let vlastní třetinový podíl firmy a vesele si dohazuje další (ne)výhodné zakázky a živí tak - i podle serveru tyden.cz - svou rodinu z městských peněz. Firma obchoduje s firmami jako např.: ČEZ, ODK, Dalkia nebo Karlovarská Becherovka i se státními úřady a institucemi, např.: Magistrát města Opavy, ministerstvo obrany, Diamo, SŽDC, Dopravní podnik Ostrava, města Chodov, Klatovy, Jičín nebo Vyškov.
[Kauzu řešil a zveřejnil deník aktualne.cz]
Je trochu paradoxem, jak se jeden zloděj nahrazuje druhým. A tím - že Nečas tvrdí, že zná Stanjuru přes 15 let a je to podle něj dobrý člověk a politik - mě opět naše scéna přesvědčila, že celá politika je prohnilá skrz na skrz. O kvalitě správy města Opavy svědčí i fakt, že v minulých volbách skončila Stanjurova ODS až na třetím místě a první místo obsadila menšinová strana založena výhradně jako kritika jeho strany - SOS pro Opavu. Jelikož jsem z Opavy, vím jak se zde na Stanjuru nahlíží a vesměs každý, trochu politicky znalý, nestačí kývat hlavou při podobných zprávách.
Tento článek jsem napsal především proto, že mediálně se o Stanjurovi mluví jako o neposkvrněném, novém a kvalitním politikovi. Je nemožné mít přehled o všech podvodech a tunelech v Česku a proto jsem chtěl nabídnout i druhou - odvrácenou - stranu mince, která se zatím mediálně na povrch nedostala. Pokud bude ale pan Zbyněk Stanjura pečovat ve vyšší politice o finance stejně jako za své primátorsví v Opavě, můžeme si být jistí, že se dočkáme dalších překvápek a nesouvislých, nesmyslných obhajob.
http://davidlacko.blog.idnes.cz/c/228478/Misto-Koucourka-Stanjuru-Aneb-z-blata-do-louze.html

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.