ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.11.2010 22:09:16 - robin

Generál Šedivý nese také výraznou odpovědnost za řadu zakázek z minulosti

Podle generála šedivého máte z pozice bývalé ministryně obrany leccos k vysvětlování. Třeba zbytečné nákupy, které jste jako politici prosadili v armádě. Chystáte se něco vysvětlovat? Šedivý tvrdí, že nejspíš zůstanete mlčenlivá, ale to mi k topce nepasuje

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.12.2010 17:43:25 - JUDr. Vlasta Parkanová
 K zakázkám, které jsme realizovali za mého působení na Ministerstvu obrany, jsem se veřejně vyjádřila již mnohokrát. Hned po nástupu na ministerstvo jsem byla nucena řešit značně nevýhodnou zakázku na nákup kolových obrněných transportérů  Pandur. Ministerstvo obrany, zatížené tehdy i pronájmem stíhaček Gripen, potřebovalo řešit aktuální misi na Balkáně, která vyžadovala jiné vybavení. Stejně tak bylo nutné vyšetřit z rozpočtu ministerstva prostředky na nákup lehkých obrněných vozidel pro vojáky v Afgánistánu. Za mého působení na Ministerstvu obrany jsme tak bez výběrového řízení nakoupili pouze první lehká obrněná vozidla a letouny CASA. Ve skutečnosti jsme pouze řešili kritickou situaci naší armády, do které jí přivedla předchozí vláda sociální demokracie  tendrem na nákup obrněných transportérů, který ve skutečnosti ani žádným tendrem nebyl, neboť o vítězi bylo rozhodnuto již samotným zadáním.
Pro úplnost dodávám, že generál Šedivý není jen současný politik, který kandidoval do poslanecké sněmovny, ale jako bývalý náčelník generálního štábu nese též výraznou spoluodpovědnost za celou řadu armádních zakázek z minulosti, neboť je to právě generální štáb, jehož požadavky na výzbroj jsou Ministerstvem obrany ve většině případů realizovány. Byly to požadavky často nesmyslné nebo nepřiměřené, zatímco skutečné potřeby byly ignorovány.