Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2011 15:50:40 - Matouš

odpověď na dotaz

Vážený pane senátore, jak jsem z médií pochopil, vládou navrhovaná důchodová reforma se Vám nelíbí. Což mě také ne, a to hlavně proto, že ji nerozumím. Od vlády se člověk ale vysvětlení nedočká. Mohu se zeptat tedy Vás, co se stane, pokud si zvolím spoření i v druhém pilíři, ale přijdu o práci? Někde jsem se dočetl, že z II. Pilíře nebudu moc vystoupit. Je to pravda? A co pak máme dělat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.12.2011 9:41:56 - Ing. Zdeněk Škromach
Vážený pane Matouši,

pokud se Vám nelíbí vládní důchodová reforma, zejména protože se obáváte důsledků, které nastanou, jestliže si zvolíte důchodové spoření i v druhém pilíři, ale přijdete o práci, pak nejlepší možností, jak se tomuto riziku vyhnout je do II. pilíře nevstupovat. Není pravda, že z něho budete moci později vystoupit. Samozřejmě po dobu, po kterou byste nebyl zaměstnán, by Vám nikdo naplatil žádné příspěvky na individuální účet, tj. při dlouhé nezaměstnanosti by ani nevznikl nárok na dostatečně vysoký důchod ze II. pilíře. Pro úplnost dodávám, že důchod z II. pilíře může být zajímavý pouze v případě, že výdělek zaměstnance, který je účastníkem důchodového spoření, dnes dosahuje více než 25 tisíc Kč a ani v budoucnosti po celou dobu důchodového spoření nebude nižší.

S pozdravem

Zdeněk Škromach