Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.12.2011 23:39:38 - vSkiper

Půjčka eurozóně

Pane europoslance, verejne podporujete zamer pujcit Eurozone prostrednictvim IMF cast nasich devizovych rezerv. Podle zaveru posledniho summitu, ale existustuje rozdilny mechanismus pro staty Eurozony a ostatni staty EU. Staty Eurozony mohou cerpat prostredky na navyseni IMF z ECB, ostatni clenske staty EU cerpat nemohou. Je podle vas v poradku, ze nektere clenske staty EU musi pujcovat sve rezervy a nektere pouze zaplati urokovy rozdil? Navic, pujcka clenum Eurozony je v primem rozporu s clankem 123 Smlouvy. Co si myslite o zaverech summitu, ktere jsou v rozporu se zakladnim dokumentem EU? Neriskujeme prilis vyhlasovanim jednostrannych zavazku? Nemuze to cele dopadnout tak, ze €150mld. z Eurozony nebude, ale ceske 3 mld budou, na zaklade slibu splatne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.01.2012 23:56:14 - Dr. Libor Rouček
Z tohoto důvodu bych čekal, že vláda ČR, po vzoru vlád ostatních nečlenů eurozóny jako třeba Polska či Dánska, bude hledat všechny cesty a způsoby, jak přispět k úspěchu tohoto záchranného projektu. Namísto toho český premiér, prezident, či členové ČNB hledají všechny způsoby a výmluvy, jak eurozóně nepomoci.

Naše země bere peníze z EU již téměř dvě desetiletí. Nyní, když máme ne dát, ale půjčit zlomek z částky, kterou jsme dostali, tak předvádíme takovéto hanebné a ubohé tanečky. Budeme-li se takto egoisticky a sobecky chovat (a chovali-li by se tak i jiní), nevím, kdo pak při současném tempu našeho zadlužování půjčí za pár let nám?

Pokud jde o váš dotaz, samozřejmě, že závěry summitu nejsou v rozporu s článkem 123 Smlouvy (půjčka je MMF) a samozřejmě, že pro členy společné měny platí jiná pravidla a podmínky než pro nečleny.

S přátelským pozdravem Libor Rouček