ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2015 15:43:37 - kolumbus

Ústava...

Jste pro změnu ústavy? Jakým směrem? A druhý dotaz, také považujete rezignaci Veselé a jmenování nového předsedy nejvyššího soudu za komplot jako poslanec Blažek?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.02.2015 9:24:34 - JUDr. Jeroným Tejc
Dobrý den. Změna ústavy není nezbytná, ale spíše vhodná. Existuje řada ustanovení, která by se měla zpřesnit či upravit. Například mandát poslance či senátora by nově zanikal odsouzením k nepodmíněnému trestu, člen vlády by po dobu výkonu funkce ministra nebyl současně poslancem a nerozhodoval by tak třeba o důvěře vlády. Probíhá třeba debata o tom, zda by ústavní soudci neměli být jmenováni jen na jedno období bez možnosti opakování funkce, aby někteří nepodléhali na konci svého desetiletého mandátu snaze nadbíhat politikům s cílem si mandát zopakovat.
Osobně podporuji, aby prezident republiky nemohl jmenovat Bankovní radu ČNB a jejího guvernéra sám, bez souhlasu kohokoliv dalšího. Vedou mě k tomu dva důvody. Bankovní rada by měla být pestrá a nikoliv ovlivněna jednou, byť silnou, osobností. Bankovní rada pana Singera jmenovaného Václavem Klausem hovoří za vše. Druhé riziko přinesla přímá volba prezidenta. Volební kampaň je nesmírně drahou záležitostí. Je proto třeba eliminovat riziko, že některá z mocných finančních skupin podpoří prezidentského kandidáta výměnou za jmenování „své“ bankovní rady.
Rezignace paní Brožové byla nečekaně rychlá a ještě rychlejší byl výběr jejího nástupce. Už se stalo a nemá smysl spekulovat. Byl bych však raději, kdyby se ve veřejnosti vedla debata o jménu budoucího předsedy NS ČR a prezident si je mohl vyhodnotit před tím, než udělá takto závažné rozhodnutí.